Pandemi lægger dæmper på brasiliansk fodboldmarked

Brasilien eksporterer flere fodboldspillere end noget andet land. Men coronapandemien har lagt en dæmper på transfermarkedet denne sommer.

Antallet af brasilianske fodboldspillere, der er skiftet til udenlandske klubber, er faldet med 62 procent. Det viser en optælling fra AFP baseret på data fra hjemmesiden Transfermarkt.

Fra 1. juni til 8. september sidste år skiftede 194 spillere fra brasilianske klubber til udlandet. I år er tallet nede på 74 i samme periode.

Det skal dog nævnes, at der i år er en udskudt transferdeadline på grund af coronapandemien. Flere store europæiske ligaer har tilladt klubber at handle spillere indtil 5. oktober.

Det ændrer dog ikke på, at der vil være en nedgang i eksporten af brasilianske spillere, vurderer flere iagttagere af sydamerikansk fodbold.

– Transfermarkedet er bremset op. Klubber forsøger ikke at bruge så mange penge, fordi klubbernes finansielle situation er kompliceret, siger ESPN-kommentator Gustavo Hofman til AFP.

Det kan gå hårdt ud over de brasilianske klubber, som er afhængige af spillersalg af unge talenter.

Ifølge AFP udgør spillersalg normalt omkring en fjerdedel af de brasilianske klubbers indtægter.

Den andel ser ud til at falde i år, vurderer Rodrigo Capelo, en sportsøkonomisk journalist i det brasilianske mediehus Globo.

– Klubbernes økonomiske skrøbelighed er øget på grund af pandemien, siger Rodrigo Capelo.

Pandemien har også betydet, at de brasilianske klubber ikke henter spillere fra andre sydamerikanske lande som Uruguay, Peru og Colombia.

Det fortæller en colombiansk spilleragent, der endnu ikke har solgt en spiller til brasiliansk fodbold i år. Han plejer i snit at sælge tre spillere fra andre sydamerikanske lande til brasilianske klubber per sæson.

– De brasilianske klubber har været nødt til at gøre brug af de spillere, som allerede er på markedet i Brasilien, siger agenten Carlos Calero fra World Sports Management ifølge AFP.

Edgardo Aguilar, en anden spilleragent, fortæller, at han oplever, at europæiske klubber “strammer livremmen” økonomisk.

Transferværdien af handlede spillere er i år faldet med omkring 70 procent i det firma, han arbejder for, Soccer Stars Group.

Brasilien fører dog fortsat listen som det land i verden med flest fodboldspillere i udlandet – tallet er 2742.

Argentina har det næsthøjeste antal med 2330 spillere i udlandet. Frankrig er nummer tre med 1740 ifølge en rapport fra International Centre for Sports Studies.

/ritzau/