FAKTA: Bjarne Riis rejse som cykelchef

Bjarne Riis, der onsdag annoncerede, at vender tilbage til World Tour-niveau, stoppede sin aktive cykelkarriere i 1999, men hurtigt vendte han tilbage til sporten. Her er en oversigt over, hvad Riis har foretaget sig som cykelleder:

* 2000-2013
– Kort efter karrierestoppet overtog Bjarne Riis ejerskabet af cykelholdet Memory Card Jack & Jones i slutningen af 2000, hvor holdet om sommeren havde debuteret ved Tour de France – uden succes.

– Riis var holdejer og ledende sportsdirektør frem til 2013 af holdet, som undervejs nåede at bære navnene Team CSC-Tiscali, Team CSC, Team CSC-Saxo Bank, Team Saxo Bank, Saxo Bank-Sungard og Team Saxo-Tinkoff.

– Den største triumf undervejs kom i 2008, da spanieren Carlos Sastre vandt Tour de France. Året efter blev Andy Schleck nummer to efter Alberto Contador, men da spanieren senere blev taget for doping, er Schleck senere blevet tildelt sejren.

– Riis’ drømme om flere store triumfer led et stort knæk, da en række af hans største ryttere samt sportsdirektør Kim Andersen valgte at skifte til det nyoprettede storhold Leopard Trek med den luxembourgske rigmand Flavio Becca som mæcen efter 2010-sæsonen. Brødrene Andy og Fränk Schleck, Fabian Cancellara, Jens Voigt, Stuart O’Grady og Jakob Fuglsang forlod holdet.

– Nyheden eksploderede kort før Tour de France i 2010 og gav kun Riis et halvt år til at finde en ny plan for 2011. Men det er ikke for ingenting, han bliver kaldt korkproppen. Allerede i august 2010 kunne han annoncere Alberto Contador som ny stjerne på holdet fra den kommende sæson.

– En positiv dopingprøve fra spanieren, som Riis ikke kendte til ved kontraktindgåelsen, endte dog med at give en noget bøvlet start på samarbejdet, da Contador fik to års karantæne efter en langstrakt sag. Han endte dog med at være holdets stjerne frem til og med 2016.

– I december 2013 solgte Riis holdet til den russiske rigmand Oleg Tinkov, der i forvejen var sponsor. Riis blev i den forbindelse ansat som team manager på en treårig kontrakt.

* 2013-2015
– Det ændrede magtforhold mellem Riis og Tinkov viste sig ikke uproblematisk. Den åbenmundede russer lagde ikke skjul på, når han var skuffet, og forholdet mellem de to blev hurtigt anspændt.

– De to ophævede samarbejdet 29. marts 2015, hvor Riis og Tinkov blev enige om at ophæve alle kontrakter mellem parterne. Tinkoff-holdet lukkede derefter ned med udgangen af 2016.

* 2016-2019

I juli 2016 overtog Bjarne Riis sammen med Saxo Bank-rigmanden Lars Seier Christensen sponsoratet af kontinentalcykelholdet Team Trefor, som man omdøbte til Team Virtu Pro-Veloconcept.

– I november samme år overtog de to hele ejerskabet af holdet, og samtidig overtog de også kvindeholdet Team BMS Birn, som kom til at hedde Team Virtu Pro-VeloconceptWomen. Kvindeholdet skulle køre på World Touren.

– Tanken fra Riis var, at kontinentalholdet med de mange unge talenter skulle ende med at blive rugekasse for et nyt dansk World Tour-hold, som han arbejdede på at etablere.

– Ejeren af fodboldklubben Brøndby IF, rigmanden Jan Bech Andersen, blev i 2017 også en del af ejerkredsen for Virtu Cycling Group, som drev de to cykelhold samt andre forretninger såsom rejsebureau og erhvervsnetværk.

– De sportslige drømme nåede dog aldrig de ønskede højder for holdet, som slutteligt hed Team Waoo, og i løbet af 2019 meddelte Riis og co., at begge cykelhold ville lukke med udgangen af 2019.

* 2020-
På et pressemøde på D’Angleterre i København fortæller Bjarne Riis, at han og Virtu Cycling køber sig ind på World Tour-cykelholdet NTT. Riis bliver sportslig ansvarlig på holdet.

Kilder: Ritzau, virtucycling.com, bt.dk, eb.dk, berlingske.dk