Muren i målet giver medspillerne møgfald og klar besked

Når Sandra Toft er på toppen, er det nogle gange bedst at lukke ørerne.

Den danske håndboldmålvogter fremstår som en af VM’s allerbedste, og det går ikke stille for sig, når Toft kører på en benzin af høj puls og adrenalin.

Medspillerne ved, at jo mere aggressivt og udfarende keeperen agerer, jo bedre spiller hun.

– Hun forlanger noget, og det er også hendes måde at geare sig selv op på, siger medspilleren Anne Mette Hansen, der ofte står i forsvaret og modtager klare direktiver af den højtråbende keeper.

– Når hun står godt, kan hun for min skyld råbe alt det, hun vil. Vi får et møgfald engang imellem, og så må man bare have en selektiv hørelse, siger Hansen med et grin.

Også Mie Højlund har stiftet bekendtskab med Tofts berygtede skideballer, når forsvaret ikke lige bevæger sig, som målmanden havde forestillet sig.

– Sandra kan godt fyre en masse af i løbet af en kamp og råbe meget af os andre. Så tager man det til sig, som man kan bruge, og så lader man det andet fise ud.

– Man skal være klar til at høre på lidt af hvert. Men det er vi også, for vi kender hende og ved, hvordan hun er, når hun er bedst, siger Højlund.

Målvogteren fra den franske klub Brest Bretagne er i fire af Danmarks syv VM-kampe blevet kåret til banens bedste spiller.

Hun er nærmest ukendelig i forhold til EM sidste år, hvor både holdet og Toft selv skuffede.

– Jeg er skiftet til fransk håndbold, hvor der er en anden træningskultur, og det er sundt at få nye øjne på mig. Derudover har jeg arbejdet på den mentale del.

– Efter EM sidste år var jeg meget langt nede i kulkælderen, og jeg gad ikke have sådan en slutrunde igen. Jeg har arbejdet meget med mig selv, siger Sandra Toft.

Den 30-årige målvogter har også uden for banen fået en større rolle end tidligere.

– Det er naturligt, fordi jeg har været med i lang tid og er den ældste på holdet.

– Jeg siger mere ved vores møder ved dette mesterskab, end jeg har gjort før, siger Sandra Toft, som ikke lægger skjul på, at hun giver medspillerne klar besked i kampene.

– Det vil de gerne have, at jeg gør. Så det får de. Jeg ved også, at hvis jeg ikke er helt oppe at køre, så tager jeg heller ikke boldene. Jeg tror, det er godt, at jeg ikke har en mikrofon på min trøje, når jeg spiller, siger Sandra Toft.

Landstræner Klavs Bruun Jørgensen peger på, at Sandra Toft blev kåret som EM’s bedste målvogter i 2016, så det er ikke noget nyt, at hun brillerer på de største scener.

– Når hun rammer det niveau, ved vi, at hun er en af verdens allerbedste. Det handler om selvtillid, og det kører godt for hende, siger landstræneren.

I det seneste år har landsholdet arbejdet på at udvise større vildskab på banen, og målvogteren har tydeligvis taget det til sig.

– Hun fylder meget på sin helt egen måde, og det skal hun også. Hun er en vigtig stemme på dette hold. De andre ser meget op til Sandra. Hun er en begavet pige og fylder på en positiv måde, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Efter syv VM-kampe står Sandra Toft med en samlet redningsprocent på 41.

/ritzau/