Wada udelukker Rusland fra sportsbegivenheder i fire år

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) udelukker Rusland fra store, internationale sportsbegivenheder i fire år. Det skriver flere internationale nyhedsbureauer mandag.

Udelukkelsen skyldes, at Rusland fra et laboratorie i Moskva har manipuleret med dopingdata, som blev sendt videre til Wada.

Straffen betyder, at Rusland som nation går glip af blandt andet OL i 2020 samt vinter-OL i 2022.

Wada oplyser ifølge mediet Inside The Games, at beslutningen blev enstemmigt vedtaget.

Til AFP er der kommet en kommentar fra en Wada-talsmanden James Fitzgerald.

– Den fulde liste af anbefalinger er blevet enstemmigt vedtaget, fortæller talsmanden.

En ekspertkomité under Wada er kommet med en lang række anbefalinger til måder, hvorpå man kan straffe Rusland for dopingfusk.

Anbefalingerne sker, på baggrund af at Rusland i en årrække har set stort på antidopingreglerne og har manipuleret med udleverede antidopingdata, inden dataene blev overdraget til Wada.

Straffen åbner dog op for russiske deltagere ved OL, hvis de opfylder en række kriterier.

Russiske atleter, der kan bevise deres uskyld – blandt andet ved ikke at have været en del af dopingprogrammet – må godt deltage i store idrætsevents som OL. Men de skal konkurrere under neutralt flag.

– De skal bevise, at de ikke har været involveret i dopingprogrammet som beskrevet i McLaren-rapporten, og at de ikke har fået deres dopingprøver manipuleret, siger Fitzgerald.

Den uafhængige McLaren-rapport blev offentliggjort i 2016 og afslørede omfattende doping i Rusland i årene fra 2011 til 2015.

Ifølge The New York Times er Rusland også udelukket fra at afholde eller byde på værtskaber for internationale sportskonkurrencer i den fireårige periode.

Udelukkelsen kommer ikke til at få indflydelse på Ruslands deltagelse og værtskab ved EM i fodbold næste sommer. Det var allerede meldt ud fra Wadas side inden mandagens afgørelse.

Et af de store spørgsmål er, om Rusland bliver udelukket fra fodbold-VM i 2022 i Qatar. Det er en del af den periode, hvor russerne er udelukket.

Wada har endnu ikke meldt noget specifikt ud angående russisk deltagelse ved VM-slutrunden i fodbold i 2022.

Rusland kan appellere sagen til Den Internationale Sportsdomstol (CAS). Det skal ske inden for 21 dage, skriver The New York Times.

Det vil russerne tage stilling til på et møde 19. december, oplyser Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) til nyhedsbureauet Tass.

Det bekræfter Svetlana Zhurova, der er tidligere speedskater og i dag er politiker i det russiske parlament.

– På mødet vil det blive besluttet, om Rusada accepterer anbefalingerne eller ej.

– Jeg er 100 procent sikker på, at vi vil appellere, fordi vi skal forsvare vores atleter, siger Svetlana Zhurova.

/ritzau/