Rusada om udelukkelse: Meningsløst at appellere dom

Formanden for Det Russiske Antidopingagentur (Rusada), Yury Ganus kalder det for en tragedie for de “rene” atleter, at Rusland er blevet udelukket i fire år fra internationale sportsbegivenheder af Det Internationale Antidopingagentur (Wada).

– Det er en tragedie, siger han til nyhedsbureauet AFP og tilføjer, at nogle russiske atleter allerede overvejer at forlade Rusland, så de kan konkurrere.

Det vil dog være meningsløst for Rusland at appellere dommen, landet mandag modtog, til Den Internationale Sportsdomstol (CAS), mener Ganus.

– Der er ingen chance for at vinde denne sag i retten, siger han.

Rusland kan appellere sagen til Den Internationale Sportsdomstol (CAS). Det skal ske inden for 21 dage, skriver The New York Times.

Det vil russerne tage stilling til på et møde 19. december, oplyser Rusada til nyhedsbureauet Tass.

Det var ikke overraskende for Rusada, at Rusland er blevet udelukket, siger næstformanden i Rusada, Margarita Pakhnotskaya.

– Beslutningen fra Wadas eksekutivkomité var forventet. Jeg er ikke overrasket over, at det var enstemmigt.

– Det billede, som jeg så ved det seneste Wada-møde, var nogenlunde det samme. Så vidt jeg har forstået, var der ingen af eksekutivkomitéens medlemmer, der sagde noget for at støtte Rusland, siger hun ifølge nyhedsbureauet Tass.

En ekspertkomité under Wada var kommet med en lang række anbefalinger til måder, hvorpå man kunne straffe Rusland for dopingsnyd.

Anbefalingerne skete, på baggrund af at Rusland i en årrække har set stort på antidopingreglerne og desuden har manipuleret med udleverede dopingdata, inden dataene blev overdraget til Wada.

Udelukkelsen betyder, at Rusland som nation går glip af blandt andet sommer-OL i 2020 samt vinter-OL i 2022.

Russiske atleter, der kan bevise deres uskyld – blandt andet ved ikke at have været en del af dopingprogrammet – må deltage i store idrætsevents som OL. Men de skal konkurrere under neutralt flag.

/ritzau/