OVERBLIK: Dopingskandalen i Rusland

Rusland blev mandag udelukket fra internationale sportsbegivenheder i fire år af Det Internationale Antidopingagentur (Wada).

Udelukkelsen skyldes, at Rusland fra et laboratorie i Moskva har manipuleret med dopingdata, som blev sendt videre til Wada.

Straffen betyder, at Rusland som nation går glip af blandt andet OL i 2020 samt vinter-OL i 2022.

Her præsenteres en tidslinje over hele den russiske dopingskandale.

* 2014:
3. december:
I en dokumentar på den tyske tv-station ARD anklages russisk sport for gennemgribende korruption og for systematisk at dække over positive dopingprøver. Anklagerne bygger på hemmelige optagelser og vidneudsagn.

16. december:
Det Internationale Antidopingagentur (Wada) nedsætter en kommission på tre mand, der skal undersøge anklagerne. Kommissionen ledes af den tidligere Wada-chef Dick Pound.

* 2015:
16. september:
Wada udsender varsling om, at hjertemedicinen meldonium per 1. januar kommer på listen over forbudte stoffer på grund af stoffets præstationsfremmende effekt og et bemærkelsesværdigt massivt forbrug af stoffet særligt blandt østeuropæiske udøvere.

4. november:
Den tidligere præsident i Det Internationale Atletikforbund (IAAF) Lamine Diack anklages for at have dækket over positive dopingprøver under sin præsidentperiode og for at have modtaget penge for dette. Lamine Diack var præsident i IAAF fra 1999 til 2015, men hans regeringstid sluttede i kaos med beskyldninger om, at han sammen med sin søn prøvede at forhindre en dopingsag mod Rusland mod betaling.

9. november:
Wada offentliggør sin rapport om doping i russisk atletik. Konklusionen lyder på systematisk doping.

13. november:
IAAF suspenderer Det Russiske Atletikforbund (Araf) fra al konkurrence med øjeblikkelig virkning, og så længe landet ikke lever op til de internationale antidopingregler. Så længe Araf er suspenderet, kan landets atletikudøvere ikke deltage i internationale konkurrencer.

* 2016:
15. februar:
Den tidligere administrerende direktør i Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) Nikita Kamayev bliver fundet død. En uge senere kommer det frem, at han ville skrive en bog og i den afsløre sandheden om russisk doping.

7. marts:
Tennisstjernen Maria Sharapova fortæller, at hun under Australian Open i januar blev testet positiv for meldonium, men i øvrigt havde brugt stoffet gennem ti år.

17. marts:
Den russiske svømmestjerne Yulia Efimova udelukkes på grund af en positiv meldonium-test.

12. maj:
Grigory Rodchenkov, den tidligere chef for Ruslands antidoping-laboratorium, går i eksil i USA. Han afslører, at der foregik systematisk doping i Rusland, som inkluderede mindst 15 russiske medaljevindere ved vinter-OL i Sotji i 2014. Den systematiske doping foregik i tæt samarbejde med Ruslands sportsministerium og landets efterretningstjeneste.

15. maj:
Vitaly Mutko, Ruslands sportsminister, som tre dage tidligere kaldte Rodchenkovs anklager for absurde, siger nu, at han er både flov og ked af dopingskandalen.

8. juni:
Maria Sharapova idømmes en karantæne på to år for brug af doping, meddeler Det Internationale Tennisforbund, ITF. Karantænen gælder fra 26. januar 2016. CAS nedsætter senere karantænen til 15 måneder.

15. juni:
Wada offentliggør en rapport, som belaster Rusland yderligere. Rapporten beskriver i detaljer, hvordan det ikke har været muligt at gennemføre 736 dopingprøver af russiske atleter af forskellige årsager.

10. juli:
Med undtagelse af længdespringeren Darja Klisjina har IAAF ifølge Ruslands Olympiske Komité givet afslag til samtlige russiske atletikudøvere, der individuelt har ansøgt om at stille op i internationale konkurrencer under neutralt flag. Det er tidligere kommet frem, at IAAF har modtaget 136 ansøgninger. Klishina kan derfor stille op under neutralt flag i internationale konkurrencer. Det er dog endnu uvist, om IOC vil godkende hende til OL.

12. juli:
Svømmeren Yulia Efimova får grønt lys til at deltage ved OL, da Det Internationale Svømmeforbund (Fina) dropper dopinganklagerne imod hende, selv om hun i februar blev testet positiv for brug af det forbudte stof meldonium.

18. juli:
Professor Richard McLaren præsenterer sin uafhængige rapport, der tegner et billede af et omfattende dopingprogram og retter hårde anklager mod Ruslands politiske top. Wada kræver efterfølgende Rusland udelukket fra al international idræt, indtil en kulturændring er blevet gennemført. Danmarks Idrætsforbund vil have Rusland udelukket fra OL i Rio de Janeiro.

21. juli:
Den Internationale Sportsdomstol, CAS, afviser appellen fra 68 russiske atletikudøvere. Deres udelukkelse står dermed ved magt.

24. juli:
IOC oplyser, at det er op til hvert enkelt specialforbund – i lighed med atletikforbundet IAAF – at vurdere, om Rusland kan deltage ved OL. Det vil sige, at hver enkelt sportsgren skal beslutte, om russiske idrætsudøvere kan komme med til Rio. Idrætsudøvere, der tidligere er dømt for brug af doping, får ikke lov til at deltage, oplyser IOC.

9. december:
Anden del af McLaren-rapporten bliver offentliggjort. Mere end 1000 russiske atleter i mere end 30 idrætsgrene har været involveret i dopingsnyd mellem 2011 og 2015, lyder det i anden del af rapporten fra Wada.

* 2017
5. december:
IOC meddeler, at Ruslands Olympiske Komité (NOC) bliver udelukket fra at deltage ved vinter-OL i Pyeongchang.

Nogle russiske atleter kan dog få lov til – hvis de opfylder en række krav – at stille op ved vinter-OL under det olympiske flag.

Disse atleter må ikke tidligere have været dømt for dopingbrug, og de skal gennemgå omfattende dopingkontrol for at blive godkendt til at stille op.

De kan deltage som “olympiske atleter fra Rusland”, meddeler IOC.

IOC uddeler livstidskarantæner til den tidligere russiske sportsminister Vitaly Mutko og hans daværende vicesportsminister, Yuri Nagornykh.

IOC har samtidig valgt at suspendere præsidenten for Den Russiske Olympiske Komité, Alexander Zhukov, som IOC-medlem.

* 2018
25. januar:
Ruslands Olympiske Komité meddeler, at IOC har givet tilladelse til, at 169 russiske atleter kan stille op ved vinter-OL i Pyeongchang under neutralt flag.

Det sker, efter at IOC 19. januar oplyste, at antallet af mulige, russiske deltagere var reduceret fra 500 atleter til 389 atleter. Her blev det oplyst, at antallet kunne falde yderligere.

23. februar:
For anden gang under vinter-OL i Pyeongchang bliver en russisk udøver taget for doping, da bobslædekøreren Nadezjda Sergejeva afleverer en prøve med spor efter stoffet trimetazidin. Tidligere under OL blev curlingspilleren Alexander Krushelnitsky taget for doping, og han måtte efterfølgende aflevere en bronzemedalje.

25. februar:
I kølvandet på de to positive dopingprøver beslutter IOC at fastholde den officielle udelukkelse af Rusland forud for afslutningsceremonien ved vinterlegene i Sydkorea. Russerne må derfor ikke vifte med russiske flag under ceremonien, som de ellers havde håbet på og argumenteret for.

20. september:
Wada ophæver suspenderingen af Ruslands antidopingagentur, Rusada. 9 ud af 12 bestyrelsesmedlemmer i Wada stemmer for ophævelsen. I dagene op til afstemningen har 13 landes antidopingledere opfordret Wadas bestyrelse til at fastholde suspenderingen.

28. november:
Som en del af aftalen mellem Wada og Ruslands regering skulle Rusland give Wada adgang til data fra et laboratorie i Moskva inden årets udgang.

Wada mødes med russiske embedsmænd i Moskva for at aftale, hvordan Wada får adgang til informationerne fra laboratoriet.

* 2019:
17. januar:
Wada meddeler på sin hjemmeside, at det over den seneste uge er lykkedes at indsamle dopingdata fra laboratoriet i Moskva. Rusland bliver ikke straffet for at have overskredet deadline for udlevering af data.

23. september:

Wada indleder en undersøgelse af “uoverensstemmelser” i udleverede dopingdata fra Rusland. Wada advarer om “de strengest mulige” sanktioner, hvis det viser sig, at der er blevet manipuleret med de udleverede data.

9. oktober:
Rusada-direktør Yuri Ganus siger til Der Spiegel, at de omstridte data, der blev sendt til Wada, var manipulerede. – Der er ikke en bunke data, der er blevet slettet, men de er blevet ændret eller har fået tilføjet en tidligere dato på en måde. Nogen har i stor stil forsøgt at skjule oplysningerne. Det kan også dreje sig om udøveres navne, siger han.

26. november:
En ekspertkomité under Wada anbefaler en række straffe til Rusland.

Blandt andet anbefaler udvalget, at Rusland udelukkes fra alle større sportsbegivenheder i fire år, fordi landet har set stort på antidopingregler og har manipuleret med dopingprøveresultater tidligere i 2019.

27. november:
Wada oplyser, at sanktionerne mod Rusland ikke vil resultere i, at Rusland mister sit medværtskab for fodbold-EM 2020. Årsagen er, at EM ifølge Wada ikke vurderes til at være en stor nok begivenhed til at være omfattet af de potentielle sanktioner. Blandt andet fordi det kun omhandler en enkelt sportsgren, og fordi det ikke er en international begivenhed.

9. december:
Wada udelukker Rusland fra store, internationale sportsbegivenheder i fire år. Udelukkelsen skyldes, at Rusland fra et laboratorie i Moskva har manipuleret med dopingdata, som blev sendt videre til Wada. Straffen betyder, at Rusland som nation går glip af blandt andet OL i 2020 samt vinter-OL i 2022. Rusland kan appellere inden for tre uger til CAS.

Kilder: TT, The Telegraph, BJSM, Wada, Reuters, dpa, Der Spiegel og AFP.

/ritzau/