3 gode råd før du køber en bolig

3 gode råd før du køber en bolig
Shot of young satisfied couple became owners of the new house.
VESTJYSKBANK.DK |
ANNONCE:

1. Skab overblik over din økonomi

Sørg for at lægge et budget, der matcher jeres økonomi. Lad det være så realistisk som muligt, da det vil giver jer det bedste resultat på sigt. Er der kommende tanker om at starte familie eller få ny bil, så planlæg dette ind i budgettet. På denne måde står I ikke tilbage med et rådighedsbeløb, der ikke matcher jeres formåen.

Med et realistisk budget, kan banken eller anden långiver udstede jer et lånebevis. Lånebeviset er bevis på, hvad I har råd til at købe hus for. På denne måde kan I fokusere jeres søgen efter en drømmebolig, uden at spilde tid på en masse muligheder, der ikke er realistiske.

2. Vælg den mest optimale finansieringsmulighed

Der er flere måder hvorpå i kan finansiere jeres boligkøb på. Valget af hvilken har tydelige konsekvenser for jeres råderum. Af netop denne årsag, bør snakken om finansieringsmuligheder tages i samråd med jeres bank eller realkreditinstitut. Nedenfor har vi skitseret nogle af mest gængse måder, hvorpå man kan finansiere et boligkøb på.

  • Et fastforrentet lån er forudsigelig gennem hele lånets løbetid.

  • Et variabelt forrentet lån har de seneste år været attraktivt grundet en utrolig lav rente. Vær opmærksom på, at jeres udgifter kan stige, hvis renten på et tidspunkt stiger.

  • Afdragsfri lån vælger nogle for at kunne sidde økonomisk billigere over en periode. Nogle bruger denne tid på at fuld afdrage på banklånet og derved komme af med det ”dyre” lån så hurtigt som muligt.


3. Forstå alt det med småt

Et boliglån er ikke bare et lån. Det er en kontrakt med mange tekniske betegnelser, som de fleste af os ikke har nogen indsigt eller viden om, før vi faktisk vælger at optage et boliglån.

Det er derfor anbefales værdigt at sætte sig godt og grundigt ind i disse betegnelser, så man på lige fod med ens rådgiver kan snakke om ens muligheder og konsekvenser af et eventuelt lån.

De mest kendte fagtermer, der har med boliglån at gøre er; afdrag, renter.

  • Afdrag: Den samlede ydelse med fradrag af renter og bidrag.

  • Renter: Når man låner penge, så betaler man også renter. For at finde frem til de renter i skal betale, så skal renteprocenten ganges med jeres.

  • Hovedstol: Hovedstolen er det oprindelige størrelse på jeres lån inkl. låneprovenu, kurstab og stiftelsesomkostninger.

  • Restgæld: Det beløb, I skylder på jeres boliglån.

  • Stiftelsesomkostninger: En udgift, I betaler for at optage selve boliglånet.

  • Pantebrev: Et dokument, der giver jeres långiver sikkerhed for lånet gennem pant i jeres hus.


Der er naturligvis mange flere fagtermer og betegnelser, hvor disse blot er de mest gængse. Ønsker man at dykke yderligere ned i terminologien, så anbefales det an besøge ens private banks hjemmeside eller Realkredit Danmark. De har f.eks. en god oversigt over de mest grundlæggende spørgsmål og svar der stilles, når det omhandler et realkreditlån.