Undgå vand i kælderen og lav faskiner på din grund

ANNONCE: Vand i kælderen er et stort problem for rigtig mange husejere i Danmark, der har en kælder, der ligger meget lav i forhold til det omkringliggende terræn – og det vil kun blive et endnu større problem i fremtiden, hvor regnvandsmængderne stiger. Det er en ubehagelig oplevelse, når man pludselig står til vand i knæene i sin kælder, og derfor kan det være en god idé at se på, hvordan det kan undgås.

Der er mange måder, hvorpå man kan sikre sig mod vand i kælderen, og hvis din kommune ikke allerede har hjulpet dig på vej med gode LAR-løsninger i området, så kan du hjælpe dig selv med at nedgrave faskiner på din grund.

Faskiner leder vandet effektivt bort, inden det løber i kælderen

Hvis du aldrig har hørt om en faskine før, så kan det være en rigtig god idé for både hus og kælder at se lidt nærmere på disse. En faskine er egentlig bare en stor kasse med huller i, som langsomt kan få regnvand til at sive i jorden, når dette kommer ned fra himlen. Dermed får man fjernet vandet fra overfladen af terrænet, således at det f.eks. ikke løber i kælderen, men løber til et sted, hvor man gerne vil have det til.

Der er mange måder, hvorpå man kan lave faskinesystemer, men de mest simple af slagsen er en nedgravning af en plastfaskine i f.eks. en græsplæne, hvor man fører regnvand fra sit tag gennem nedløbsrør til selve faskinen. Der findes utallige guides på nettet til, hvordan dette gøres bedst, og hvis det skal være et effektivt system i mange år fremover, så er det essentielt at inkorporere én eller flere sandfangsbrønde, der sikrer systemet mod grus og skidt.

Få lagt nyt omfangsdræn omkring dit hus

Faskiner er ikke nødvendigvis nok i sig selv, hvis du har problemer med vand i kælderen, og her kan det mange gange være en god idé at få lagt et nyt omfangsdræn rundt om huset. Gamle dræn kan være fyldt med grus og andet skidt, således at de ikke kan lede vandet bort, og det er en meget typisk årsag til, at der løber vand ind i kælderen. Dette gælder i særdeleshed også, hvis der slet ikke er et omfangsdræn rundt om huset – og selvom det er besværligt at få lagt, så er det alle pengene og al tiden værd.

Led terrænet væk fra dit hus

Et sidste skridt, man kan tage, hvis de ovenstående løsninger ikke virker, eller hvis man ikke har mulighed for at sætte dem i gang, er at lave om på terrænet rundt omkring huset. I de fleste tilfælde bygges husene, således at terrænet leder vandet væk fra huset, men hvis det ikke er tilfældet for dit hus, så kan det være en god idé at lave om på terrænet, så det hælder væk fra dit hus.

Terrænet er noget af det sidste, man bør begynde at pille ved, når man har problemer med vand i kælderen, fordi det ofte er både dyrt og besværligt at få gjort. Det kan dog i yderste tilfælde være pengene værd, hvis man dermed får en tør kælder på den lange bane.