Overvejer du at tage en HF?

ANNONCE: I Danmark er der flere forskellige slags ungdomsuddannelser, fx HF, STX, HHX mv. Valget af den rette ungdomsuddannelse er en stor beslutning, som kræver en del overvejelser. En del uddannelsesinstitutioner har både STX og HF uddannelsesforløb, med fælles arrangementer såsom fester, musicals og koncerter. Et eksempel på sådan en uddannelsesinstitution er Nørresundby Gymnasium og HF, som udover flere STX retninger, også tilbyder en HF i Aalborg.

Mange unge vælger at tage en HF da den sammenlignet med STX, har nogle åbenlyse, fordele. HF er en 2-årig gymnasial uddannelse, der ligesom en STX, giver adgang til flere videregående uddannelser som professionsskoler, universiteter, mv. Fordelen ved at vælge en HF er først og fremmest at en HF kun tager 2 år, sammenlignet med en STX der tager 3 år. Dernæst er det kun eksamenskaraktererne på en HF der tæller med i det endelige gennemsnittet. Til sammenligning er gennemsnittet på en STX udregnet baseret på både årskarakterer og eksamenskarakterer. Er du derfor ikke stærk i at være aktiv i den daglige undervisning i et klasselokale, har du med en HF mulighed for kun at skulle præstere én gang til en eksamen.

HF fagpakker, HF enkeltfag og HF på 3 år

Langt de fleste HF gymnasier tilbyder både HF fagpakker, HF enkeltfag eller muligheden for at tage en HF på 3 år. En fagpakke er en studieretning med udvalgte fag, som studerende kan vælge imellem. Valget kan være baseret på interesser eller efter fag som den studerende skal bruge for at komme ind på en videregående uddannelse. På Nørresundby gymnasium og HF kan du læse mere om fagpakker og valgfag, på siden for kommende elever.

HF enkeltfag er for studerende som selv ønsker at bestemme hvilke fag de vil læse. Eksempelvis hvis den studerende ønsker at supplere deres allerede afsluttede ungdomsuddannelse med andre fag, er HF enkeltfag en mulighed.

På gymnasiet i Aalborg, Nørresundby Gymnasium og HF, er HF enkelfag ikke muligt. Gymnasiet tilbyder derimod en 3-årig HF hvor fagene der almindeligvis ville blive gennemført på 2 år, bliver fordelt på 3 år i stedet. På en 3-årig HF lægges der stor vægt på den enkelte studerendes behov og der vil blive tilbudt ekstra støtte gennem uddannelsen, hvis den studerende skulle have behov for det.

HF uddannelsen er et godt valg for mange

Mange obligatoriske fag på STX bliver skåret fra på en HF uddannelse. Det er hovedsageligt fag mange unge finder uinteressante eller ligefrem ubrugbare, og som kan føre til stor – eller større – studietræthed. Mange mener at en HF uddannelse er et rigtig godt uddannelsesvalg, da den studerende har større frihed til at vælge sine fag. Og fordi at præstationspresset ikke ligger fordelt over et helt år, men centreres til enkelte eksaminer, hvilket for mange fører til et bedre afsluttende gennemsnit.