Lækkert smørrebrød

Lækkert smørrebrød kan blot ved tanken få mundvandet til at løbe hos de fleste danskere. Langt størstedelen af den danske befolkning har i nogen eller høj grad på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med den yderst populære spise. Læs med herunder, hvor vi går i dybden med historien og alt du bør vide, om lækkert smørrebrød i Danmark. Den populære spise er udbredt landet over, og er ligeledes blevet kendt internationalt som ”Danish open-faced sandwiches”, hvilket også er blevet en tiltrækningsfaktor i turistindustrien i landet.

Hvad er smørrebrød egentlig?

Der findes et væld af forskellige smørrebrødskombinationer og varianter landet over. Nogle vil mene, at der er en række officielle smørrebrødsopskrifter, mens andre vil påstå, at lækkert smørrebrød blot handler om at sammensætte brød og pålæg, som det falder en naturligt ind. En af de landskendte smørrebrødsmadder stammer fra solskinsøen Bornholm, hvor byen Gudhjem er blevet særdeles kendt for sin berømte mad ”Sold over Gudhjem”. Maden, der er bygget af smurt rugbrød med røgede sildefileter samt purløg eller løg og et råt æg har taget landet med storm og har således været med til at gøre Gudhjem til en populær turistattraktion, hvor der kan nydes lækkert smørrebrød, en masse.

Hvornår kom smørrebrødet til Danmark?

Brød spist med pålæg har eksisteret i århundrede, hvis ikke årtusinde, men det højtbelagte og pyntede smørrebrød, som vi kender det i dag kan spores tilbage til slutning af 1800-tallet, hvor en række smørrebrødsrestauranter dukkede op på de Københavnske stræder og gader. Retten er sågar blevet så populær i Danmark, at der findes uddannelse inden for feltet, hvor lækkert smørrebrød fremstilles af de såkaldte smørrebrødsjomfruer, hvis uddannelse specifik går ud på at forberede og kokkerere alle former brød med pålæg.

Håndmad eller højbelagt?

Der findes et stort udvalg af lækkert smørrebrød i forskellige former og størrelser, typisk vil man på cafeer og restauranter blive præsenteret for den højtbelagte mad, der i høj grad fokuserer på den visuelle fremtoning. Det højtbelagte brød med pålæg kan være svært at spise med hånden, hvorfor man typisk vil nyde denne type brød med bestik. Ser man bort fra det højtbelagte brød, så findes der naturligvis også den simplificerede udgave af den populære spise, der i daglig tale kan betegnes som en håndmad.

Populært til arrangementer

De fleste danskere er opvokset med rugbrød i lange baner helt fra barnsben. Det betyder i høj grad, at det er noget alle er vant til at spise i et hvis omfang. Dette gør den populære spise til noget alle kan være med på, hvorfor det er oplagt at servere til fødselsdage, receptioner, arrangementer med videre, hvor man gerne vil servere et velsmagende og ikke mindst mættende måltid. Fremstillingen af lækkert smørrebrød og håndmader er også forholdsvist simpelt og nemt, så man er nede på et niveau, hvor både børn og voksne i fællesskab kan være med til at anrette og forberede maden sammen.