Indret din have med masser af blomster

Har du en plan om at fylde din have med blomster? Så kan du faktisk gøre det sådan, at der står planter i blomst i langt den største del af året. Hvis det er et mål for dig at have mange blomster og at have nogle i blomst det meste af sæsonen, så kan det selvfølgelig godt lade sig gøre.

Det kræver, at du anlægger dine blomsterbede på en måde, der tilgodeser dette ønske.

Blomsternes årshjul

De allertidligste spæde, men hårdføre små blomster, der trodser resterne af vinterkulden, er vintergæk og erantis. Siden følger så de øvrige løgplanter, som krokus, påskeliljer og så videre. Når de har haft deres tid, er det blevet forsommer, og frugttræer og de tidligste stauder vågner og beriger haven med dufte og skønhed.

Når så sommeren rigtigt sætter ind, så er det tid for de fleste af stauderne, roserne, buskene, sommerblomsterne og så videre. Sommeren er jo blomsternes klimaks-periode. Det er her, at hele orkesteret kan sætte ind med alt, hvad det har i sig.

Hen ad sensommeren og det tidlige efterår kommer der mere ro på haven. Enkelte stauder og roser holder stadig ud, men stille og roligt er naturen ved at lukke ned og gøre klar til vinteren. Enkelte hårdføre planter som juleroser, Sankt Hans urt og visse buske klarer den lidt endnu. Til sidst vil kun de stedsegrønne planter og træer stå grønne endnu.

Indret haven efter årshjulet

Vil du gerne have så meget og så afvekslet liv i din have som muligt, så kan du med fordel benytte årshjulet som guideline. Sæt dig ind i, hvornår de enkelte blomster og buske har deres blomstringsperiode, og sørg for, at der ikke bliver nogle perioder, hvor der er pause i blomstringen – bortset fra vinteren naturligvis.

Du kan for så vidt godt have et bed med stauder, hvor blomsterne overlapper og afløser hinanden hen over sæsonen. Så vil der ikke være nogle ”døde” perioder, hvor bedet ser lidt trist ud.

På samme måde kan du orkestrere alle havens blomster i forhold til deres blomstringsperioder. Således får du stille og roligt bevæget dig i retning af dit mål om en konstant blomstrende have.

Vær tålmodig

Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag. Det gør en konstant blomstrende have heller ikke. Her må du væbne dig med tålmodighed. Du må også indstille dig på, at det med at indrette en have er en ongoing proces. Målet er ikke nødvendigvis at skabe en have, der bliver færdig.

Der bør være plads til forandringer og til en accept af, at en have er en levende organisme. Planter dør, de spreder sig, de ændrer sig og så videre. Det er også en del af det med at have en have, at den lever sig eget naturlige liv, selv om du prøver at skubbe lidt til naturens gang.

Måske vælger haven selv en lidt anden vej end den, du havde tænkt dig. Det er også en del af charmen ved havebrug.