Sådan påvirker corona-virussen de danske aktier

Corona-virussen hærger stadig i Kina, og hver dag stiger antallet af omkomne. Faktisk er tallet nu så højt, at corona-virussen har flere liv på samvittigheden end SARS-virussen, der udbrød tilbage i 2002, også i Kina.

Og virussen trækker ikke blot spor rundt til resten af verden, men også ind i finansverdenen og ind på de globale aktiebørser. I en nyhed skrevet af finansmediet Bullish fremgår det således, hvordan aktiemarkedet holder vejret den kommende uge, mens alle holder øje med, hvordan corona-smitten udvikler sig.

OMX C25 virusresistent indtil videre

Ser vi på det danske C25-indeks, der er et indeks over de 25 mest handlede aktier på Københavns Fondsbørs, er der ikke nogen større panik at ane. Umiddelbart efter corona-udbreddet faldt indekset ganske vist kortvarigt, men siden da er det steget igen, og handles nu til en kurs, der ligger en smule højere end før corona-udbruddet. Siden tilbagefaldet er indekset således steget med over 5%, og corona-virussen har derfor indtil videre udelukkende virket som en kortvarig og forbigående forkølelse for det danske aktiemarked.

Enkeltaktier i farezonen

Der findes imidlertid flere danske aktier, der er i farezonen for kursfald, hvis corona-virussen spreder sig yderligere. Det gælder først og fremmest de virksomheder, der i større eller mindre grad gør forretninger i Kina.

Et glimrende eksempel herpå er SAS. Flyselskabet har ikke blot måttet ombooke en lang række fly i forbindelse med udbruddet, men har også været nødt til at aflyse samtlige afgange til og fra Kina frem til udgangen af februar måned. En nødvendig beslutning, der desværre smitter direkte af på bundlinjen.

Det er dog ikke kun SAS, der har mærket konsekvenserne af virusudbruddet. Også aktier som Carlsberg, der har et stort eksportmarked i Kina, og Mærsk, der har adskillige fragtruter til og fra Kina, blev ramt umiddelbar efter offentliggørelsen af udbruddet. Her faldt de to aktier henholdsvis 4,6% og 3,9%.

Mulig dominoeffekt

Selvom det danske aktiemarked samlet set indtil videre har klaret sig udmærket på trods af virusudbruddet, kan der alligevel blive tale om en økonomisk dominoeffekt, hvis virussen fortsætter sine fremskridt. Det kinesiske aktiemarked er allerede hårdt ramt, men også andre markeder risikerer at mærke konsekvenserne af virussen, hvis den fortsætter med at kræve flere ofre. Lykkes det ikke at få kontrol over situationen omkring virussen, kan den dermed få aktiemarkederne til at vælte som dominobrikker i takt med, at virussen breder sig – inklusiv det danske aktiemarked.