Rejs ud i verden og gør en forskel i andres liv – 3 gode grunde til at lave frivilligt arbejde i udlandet

Oplevelser, fællesskab, kultur og hjælpende hænder – der er mange gode grunde til at være frivillig i udlandet. Her er samlet 3 gode grunde samt nogle af de udfordringer, der også kan være i forbindelse med at tage til udlandet og arbejde som frivillig.

Gør en forskel for andre
Den bedste grund til at være frivillig i udlandet er selvfølgelig det uselviske aspekt – at du hjælper og gør en forskel for andre. Frivilligt arbejde i udlandet handler om at stille sin arbejdskraft til rådighed til de mennesker og projekter, der har brug for denne hjælpende hånd.

I stedet for at blive belønnet for dit arbejde i form af penge vil du modtage kærlige kram og taknemmelighed. Det er meget livsbekræftende at mærke, at man gør en god forskel for andre og at se andre menneskers smil, glæde og taknemmelig for det, du gør.

Få indblik i en anden kultur
At være frivillig i fx Afrika, Mellemøsten eller Latinamerika er en unik mulighed for at komme helt tæt på en meget anderledes kultur end din egen. Gennem dit arbejde bliver du en integreret del af hverdagen, hvilket giver dette helt særlige indblik i lokalbefolkningen og deres kultur. Det er virkelig spændende og lærerigt at opleve en anden kultur samt landets historie og traditioner på egen hånd.

At have interkulturelle kompetencer bliver mere og mere vigtige i en øget globaliseret verden. Undgå misforståelser og potentielle fornærmelser ved at forandre din opfattelse af verdenen og forklare andre, hvordan du oplever deres handlemåde med vores ’forskellige linser’. Det kræver både viden, kunnen og vilje at foretage de nødvendige ændringer, der gør, at vi lærer at forstå og omgås andre kulturer. Der findes metoder til at undgå kulturchok, som kan hjælpe dig til at imødekomme en anden kultur på bedst mulig vis.

Et unikt sammenhold mellem de frivillige
En anden god grund til at arbejde frivilligt i udlandet er, at du møder andre mennesker – ikke bare fra det land du vælger at tage til, men fra hele verden. Der opstår et unikt sammenhold mellem jer frivillige, da I alle arbejder sammen om en fælles formål. Du vil opbygge venskaber på tværs af landegrænser og kulturer, og I vil altid dele denne oplevelse for livet sammen.

Det kan også være en kæmpe personlig udvikling at arbejde som frivillig i udlandet, og du vil få større erfaring i at rejse på egen hånd. Du vil opleve nye dele af verden og lære om arbejds- og leveforholdene i udlandet.

Hvad kræver det at være frivillig i udlandet?
Det kræver ikke specielle forudsætninger at udføre frivilligt arbejde, men det er vigtigt at have gåpåmod og lysten til at hjælpe andre og gøre en forskel.

Det er dog vigtigt at være huske på, at der også kan være nogle udfordringer forbundet med at arbejde i et uland. Det kan bl.a. være psykisk hårdt, da du måske vil blive konfronteret med den barske virkelighed og de dårlige forhold, der er mange steder i verden. Derudover er det vigtigt at huske på, at når du melder dig til et program, besøger du ikke landet som turist.