Betaler du for meget for din a-kasse?

Over 2 millioner af danskerne vælger at være medlem af en a-kasse. Det gør de selvfølgelig, fordi de gerne vil være på den sikre side, hvis der skulle opstå en uheldig situation i forbindelse med deres arbejdssituation. En a-kasse kan nemlig hjælpe dig økonomisk, hvis du skulle blive arbejdsløs, samtidig med at de kan hjælpe dig med at komme ud på arbejdsmarkedet igen.

Mange danskere har en a-kasse for at være på sikre side. Som med en forsikring betaler du for en a-kasse, men du håber egentlig, at du aldrig får brug for den. Du vil selvfølgelig ikke betale alt for meget for noget, som du måske aldrig rigtig får brug for. På den anden side vil du heller ikke betale for lidt og ende med en a-kasse, der ikke kan hjælpe dig, når behovet opstår. Læs mere her, hvis du vil finde ud af, om du betaler for meget for din a-kasse.

Hvad gør en a-kasse for dig?
Når du er medlem af en a-kasse, er der flere ting, en a-kasse kan gøre for dig. Først og fremmest står den til rådighed, hvis du skulle miste dit job. Din a-kasse vil udbetale dagpenge til dig, hvis du overholder dagpengebetingelserne. Hvis du ikke er medlem af en a-kasse, når du bliver arbejdsløs, kan det have store konsekvenser for din økonomi. Du vil ikke få udbetalt dagpenge som en erstatning for din løn. I stedet vil du modtage kontanthjælp fra kommunen.

Nu overvejer du måske, om det overhovedet kan betale sig at betale for en a-kasse, hvis du alligevel får kontanthjælp fra kommunen, hvis du skulle blive arbejdsløs. Det vil dog være bedst for dig at slå den overvejelse ud af hovedet igen. Der er nemlig en markant forskel på størrelsen på dagpenge og kontanthjælp. Det kan derfor have en stor betydning for din økonomi, hvis du kommer til at skulle nøjes med kontanthjælp. I den sammenhæng kan det helt sikkert betale sig at have en a-kasse. A-kassen er der også til at hjælpe dig i arbejde igen. Det kan være i forhold til kurser, workshops, sparring og anden form for rådgivning, der hjælper dig ud på arbejdsmarkedet igen.

Kort sagt er en a-kasse for dig, hvis det utænkelig skulle ske, at du bliver arbejdsløs. Det er sjældent noget, du kan være i stand til at forudse. Det er derfor en rigtig god måde at sikre sig selv på.

Hvad har du brug for fra en a-kasse?
Hvis du allerede har en a-kasse, er du måske ikke helt sikker på, hvad du får ud af det. Hvis du aldrig har haft brug for din a-kasse, ved du sikkert ikke, hvad du egentlig har brug for. Måske mangler din a-kasse nogle bestemte tilbud i deres løsning, eller måske er der inkluderet alle mulige former for tilbud, som du aldrig får brug for.

Når du har en a-kasse, skal du helst have en, der kan tilbyde dig det, du har brug for. Alternativet er, at du betaler for nogle bestemte tilbud, du aldrig kommer til at benytte dig af, eller din a-kasse ikke er fyldestgørende, når du pludselig står i en uheldig situation. Undersøg hvad din nuværende a-kasse kan tilbyde dig. Vurdér om det er noget, du har brug for, eller der evt. kunne gås på kompromis nogle steder. Derudover kan det være en god idé at undersøge andre a-kasser. Det kan være de inkluderede nogle tilbud, der var mere attraktive for dig. På den måde får du stillet skarpt på, hvad du egentlig føler, du har brug for fra en a-kasse. Det kan fx være en a-kasse, der er specialist inden for dit fagområde.

Findes der et billigere alternativ til din nuværende a-kasse?
Hver måned når regningen til a-kassen ruller ind, tænker du sikkert ofte, om det ikke kan gøres billigere. Det kan det måske i nogle tilfælde. Det hele afhænger af, hvor meget du vil have fra din a-kasse. Det skal siges, at der ikke er en voldsom stor variation i prisen på a-kasse. De billigste akasser vil ikke ligge så forfærdelig langt fra de lidt dyrere a-kasser. Der kan dog være en lille forskel. Du skal vælge den a-kasse, der tilbyder det, du skal bruge, men som er til en fair pris for dig.