René Danielsson taler i sin anmeldelse om “mulige brud” på tre paragraffer i straffeloven. Blandt de tre opererer den skrappeste med en strafferamme på fængsel i indtil tre år – og ikke med mulighed af bødestraf.
“Der er i Bornholms Regionskommune konstateret flere lovbrud, beskyldninger om kammerateri, fortielser og vildledelse over for kommunens øverste politiske ledelse, kommunalbestyrelsen. Derfor vil jeg gerne anmelde regionskommunen for mulige brud på straffelovens følgende paragrafer: §150, § 155 og § 161”, skriver René Danielsson i sin anmeldelse.
De tre paragraffer handler om embedsmisbrug, tvang og om at afgive falsk erklæring.
“Når nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, misbruger sin stilling til at tvinge nogen til at gøre, tåle eller undlade noget, straffes han med fængsel indtil 3 år”, lyder straffelovens paragraf 150.
“Misbruger nogen, som virker i offentlig tjeneste eller hverv, sin stilling til at krænke privates eller det offentliges ret, straffes han med bøde eller fængsel indtil 4 måneder. Sker det for at skaffe sig eller andre uberettiget fordel, kan fængsel indtil 2 år anvendes”, hedder det i paragraf 155.
“Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, som udenfor det i § 158 nævnte tilfælde for eller til en offentlig myndighed afgiver en falsk erklæring på tro og love eller på lignende højtidelig måde, hvor sådan form er påbudt eller tilstedt”, lyder endelig straffelovens paragraf 161.
I sin anmeldelse henviser René Danielsson desuden til Farum-sagen, hvor tidligere borgmester Peter Brixtofte endte med at blive idømt fængselsstraf ved Østre Landsret.
“Det sker blandt andet med baggrund i sigtelserne og domsfældelserne fra Farum-sagen, hvor man fandt, at der var tale om stillingsmisbrug ved ulovligt brug af deponerede midler, og tilbageholdelse af informationer til kommunalbestyrelsen/byrådet. Ligeledes har man ignoreret advarselslamper, som kunne have stoppet ulovlighederne i regionskommunen”, skriver René Danielsson i sin anmeldelse.
“Derudover har det ikke været muligt at finde ud af, om folk har følt sig presset, truet eller lignende, da regionskommunen har nægtet udlevering af 700 mails til medlemmer af den øverste politiske ledelse”, slutter politianmeldelsen.