Inden længe vil bygningen være klar, og så rykker Foreningen Folkemødet ind i de nyistandsatte lokaler, som bliver deres nye hovedkvarter. Folkemødets medarbejderstab får dermed to store etager at boltre sig på, og det bliver en klar forbedring i forhold til de rammer, man arbejder i i dag.
Direktør for Foreningen Folkemødet Mads Akselbo Holm fortæller:
– Vi får brug for at have 20 arbejdspladser herinde, for så mange er vi i spidsbelastningsperioderne, og jeg vil tro, at vi er omkring 10-12 stykker året rundt. Det sjove er, at da vi flyttede ind i Kirkegade 4, da tænkte vi meget over, om der var for meget plads. Men tingene bliver ved med at udvikle sig, og nu kan vi ikke være i Kirkegade ret meget længere. Det er ved at være for småt. Så det bliver rigtig fint at komme her hen.
Bevarer så meget som muligt
Den udvendige del er huset er færdig, og stilladserne er for længst pillet ned. Men rundt omkring i lokalerne her inden døre er der stadig stilladser, arbejdsborde og værktøj, og alle gulve er dækket over af beskyttende pap.
Jens Olsen fra foreningen Realdania, som har skudt fem millioner kroner i at renovere bygningen, fortæller:
– Det er ikke altid lige nemt at skulle istandsætte noget gammelt og værdifuldt. Hvad skal man bevare, og hvad skal man ikke bevare? Vi har holdt lokalerne stort set, som de stod oprindeligt. Med de fornyelser, der skal til. Gulvene har vi bevaret, og det er de originale fliser, der ligger nedenunder det her pap.
Han hiver op i et hjørne af det grove papir, og man skimter de gamle fliser nedenunder.
– Fliserne ligger diagonalt, og de er slebet og pudset, så de igen har fået noget liv, forklarer Jens Olsen.
Lyse og venlige rammer
Tidligere var der malet i dunkle farver, og der virkede derfor lidt dystert. Nu er lokalerne i det nye Folkemødehus – både vægge og lofter – blevet malet i hvide nuancer. Det gør, at rummene føles større, og at der virker lyst og luftigt. Og så er der sat støjdæmpende vægge og loftpaneler op, så man undgår ubehagelig akustik. På den måde lever huset nu fuldt ud op til de krav, der er til en moderne arbejdsplads.
Jens Olsen fortæller, at der er lagt en del energi i at åbne midten af bygningen op:
– Vi har haft fokus på at få åbnet op i midten af bygningen, så der kan komme luft og lys ind. Det er en stor del af resurserne gået til, faktisk. Der bliver kig hele vejen op i tårnet. Det bliver rigtig flot, for lyset kommer ned og giver lys i hele midten af huset.
– Der ud over skal husets indgangsparti være en glasdør, og vi får lavet et vindfang i glas, så man kan se ind igennem bygningen.
På den måde få man fornemmelsen af, at man står foran et hus, hvor åbenhed er i centrum. På samme måde, som der også skal være åbenhed i det demokrati, som Folkemødet er med til at fejre.
Huset skal være imødekommende
Mads Akselbo Holm er glad for hele byggeprocessen, som han mener er forløbet på forbilledlig vis:
– Der er tænkt over mange detaljer, og det har været en god proces. Samarbejdet i byggegruppen har jo gået på, hvordan vi får genskabt noget af det, der var den oprindelige bygnings historie. Det stod ret hurtigt klart, at vi alle sammen havde en intention om at komme tilbage nogle af de tanker, som arkitekt Mathias Bidstrup havde, da han i sin tid lavede bygningen. Hvis der sidder nogle bornholmere med effekter, der engang har været en del af den gamle tekniske skole, så er de meget velkommen til at tage kontakt til os, for det kunne jo være sjovt, hvis man også møbleringsmæssigt kunne vise den historie, som huset har haft.
– Samtidig er bygningen også et hus, der kan levere Folkemødet, og når vi laver et folkemøde fuldt af kultur og politik og alverdens ting, så skal huset også afspejle det.
– Jeg forestiller mig, at kontorerne ikke kommer til at ligne klassiske kontorer. Vi vil gerne have et værksted til idéudvikling, det skal være fleksibelt og inspirerende. Man får nu engang bare de bedste idéer i gode omgivelser.
– Vi vil også gerne have, at det virker åbent, så vi kan holde events eller debatter og lignende. På den måde prøver vi at tilpasse os. Jeg forestiller mig for eksempel, at vores arbejdsstationer bliver mobile.
– Jeg vil også gerne have puder i vinduerne, så man kan sætte sig og kigge ud på den flotte udsigt. Det her er nok øens flotteste udsigt, vi har her oppe. Havet, skorstenen og det lille røgeri. Det er imponerende.
Indvielse af huset
Midt i april skal entreprenøren være klar, og Mads Akselbo Holm forventer, at der bliver holdt et åbent hus, så naboer og andre interesserede kan kigge forbi og se det, før man får det endelig møbleret.
Og så bliver der officiel åbning af huset i forbindelse med årets Folkemødet i juni, slutter han:
– Det er en enorm stor ære, at Foreningen Folkemødet har venner af huset, som kan se potentialet i, at det skal være os, der får lov til at putte indhold ind i huset her.
– Sparekassen Bornholms Fond, RealDania og andre som har været involveret i at få det her til at ske. Nu har de gjort deres, og nu skal vi levere varen. Nu skal vi have huset til at være et levende sted.