To pårørende til patienter, der har været indlagt i længere tid og ad flere omgange på Bornholms Hospital, har kontaktet Bornholms Tidende.
Begge pårørende har gennem et par år bemærket, at der er ikke opsat fjernsyn til patienterne på alle firemandsstuerne.
– Jeg synes, det er under al kritik, at syge borgere skal ligge på sygehuset uden at have andet at tage sig til end at glo på sidemanden, siger Bo Sandberg, hvis 83-årige far i februar tilbragte otte dage på stue 210, hvor ingen af de fire indlagte har tv over sengen.
Blev han tilbudt lydbøger
Vivi Sørensen sendte en klage til hospitalsdirektøren, efter at hendes mand var indlagt på stue 310 på hjerteafdelingen omkring årsskiftet.
– Det er for dårligt, at der ikke er noget adspredelse for dem, som ikke kan komme ud af deres seng. Nu har de haft et par år til at få det lavet. Jeg synes, det er under al kritik, siger Vivi Sørensen.
Hendes mand er senhjerneskadet. Som erstatning for et fjernsyn blev han tilbudt en e-bogslæser med lydbøger.
– Han fik at vide, at han kunne få lydbøger, men det kan han slet ikke finde ud af. Det er ikke det samme som at følge lidt med i nyhederne på tv. Jeg blev også spurgt, om ikke han havde en smartphone eller iPad med apps, men det kan han heller ikke bruge, forklarer Vivi Sørensen.
– Jeg synes, det er frækt, undskyld mig, siger Vivi Sørensen.
Otte dage er lang tid
Heller ikke Bo Sandbergs far kan bruge de nyere teknologiske virkemidler.
– Han var indlagt otte dage. Det er længe, når man bare ligger der og er for gammel til at bruge en iPad, siger Bo Sandberg.
Han spurgte sygepersonalet om, hvad der var sket med de fjernsyn, som hospitalet fik doneret af erhvervsmanden Ole Almeborg for ti år siden. I et læserbrev til avisen forklarer Bo Sandberg, at han fik at vide, at de stod i et depot, og at der ikke var råd til at sætte nye skærme op.
– Der er gået i hvert fald to år, uden der var tv på samme stuer. Jeg fik at vide, at de ligger nede i kælderen, siger han.
Den økonomiske begrundelse modtog Vivi Sørensen også, men hun undrer sig alligevel.
– Jeg blev ringet op og fik fortalt, at det er besværligt. Jeg synes, det virkede som en sang fra de varme lande, for ledningen er der, siger hun.
Et moderne hospital
At de indlagte patienter på flere af stuerne på Bornholms Hospital ikke har eget fjernsyn, er ikke optimalt, erkender hospitalet, som forstår kritikken fra de pårørende, der har henvendt sig til Bornholms Tidende:
– Jeg kan godt forstå, de synes, det er irriterende, siger oversygeplejerske Peter Juul Jensen.
– Det er noget, der skal være på et moderne hospital. Og vi arbejder på hele tiden at opdatere vores rammer.
Ifølge Peter Juul Jensen mangler der fjernsyn på tre stuer, heraf de to firemandsstuer, hvor Vivi Sørensens mand og Bo Sandbergs far har været indlagt.
Siden tilbygningen af hospitalet stod færdig i januar 2017, har afdelingerne været i gang med en løbende flytning, og det har ikke været enkelt at tage tv-udstyret med til de nye stuer, siger Peter Juul Jensen.
Hvorfor er det ikke sket endnu?
– Dels er der en teknisk forklaring og en økonomisk forklaring. Lige præcis på de stuer er det forholdsvist dyrt. Og pengene til at installere fjernsyn skal tages ud af den drift, der bruges til at behandle patienterne, siger Peter Juul Jensen.
Han anslår, at det vil koste knap 100.000 kroner at forsyne de resterende sengepladser med et tv.
Donation er forældet
Det er ikke selve fladskærmen, der koster mange penge, men ophænget fra loftet. Et gammeldags rullebord med et fjernsyn er der på ingen måde plads til i det trange arbejdsmiljø på stuerne, forklarer Peter Juul Jensen.
Sygehuset skal også tage hensyn til, at fjernsynene skal skærmes lidt af og ikke larmer for meget på fællesstuerne.
En del af den tekniske forklaring er, at de tv-skærme og ophæng, som hospitalet fik doneret i 2008, ikke har kunnet følge med den teknologiske udvikling.
– De er uddaterede. De fjernsyn, som vi havde for fem år siden, duer ikke længere, siger Peter Juul Jensen.
Tiden er altså løbet donationen fra Ole Almeborg, som i 2008 og 2009 over to omgange overrakte 64 fladskærme til hospitalet.
– Det var virkelig en flot gave, vi fik, og vi har brugt fjernsynene så meget, som vi kunne. Det var fantastisk, vi fik løst det på den måde dengang, siger Peter Juul Jensen, som ikke med sikkerhed kan sige, hvornår de tre stuer får opsat fjernsyn.