– Hej, hvordan kan jeg få en lejlighed her, spørger den unge iranske mand.
Han er politisk flygtning og boede sammen med sin fætter i en af de større lejligheder i Slottets gamle fløj, da Røde Kors drev flygtningecenter på stedet. Og denne morgenstund vil han gerne snakke med Michael Møller, fordi han godt kunne tænke sig at flytte tilbage.
– Jeg kan godt lide Slottet, siger Ibrahim Watmani.
Og han er ikke den eneste, bedømt på den interesse, som Michael og Laila Møller har mødt, siden deres køb af det tidligere pleje- og flygtningecenter med den uovertrufne placering blev offentliggjort lørdag morgen.
– Vi fik 25 henvendelser i lørdags, og her tidligt i morges tror jeg, værkstedet havde fået fire opkald. Det er jo helt vildt, siger Michael Møller, som blandt andet har hørt fra flere bornholmerne, der er kommet i kløerne på københavnske udlejere, hvis tvivlsomme forretningsmoral TV 2/Bornholm har beskrevet den seneste tid.
– Det er ikke sjovt at høre om de lejere, der har det ad helvede til, siger Michael Møller, der lover at have en anden tilgang til opgaven som udlejer.
– Det hele bliver lavet, så jeg selv har lyst til at bo her, siger han om den igangværende renovering.
Møller-parret, der ejer Bornholms Service og Skadecenter i Aakirkeby og Bornholmertårnet i Dueodde, har betalt 11,3 millioner kroner for at overtage Slottet af Bornholms Regionskommune.
Æren tilfalder tilflytterkonsulent
Det var tilflytterkonsulent Rune Holm, der ledte Michael Møller på sporet af Slottet, i forbindelse med at hans bil på værksted i Aakirkeby.
– Rune Holm får æren. Han gav mig idéen til det her, fortæller Michael Møller om værkstedssnakken tilbage i november.
På det tidspunkt gik rygtet på, at der var bydere i farvandet, som ville omdanne Slottet til lejemål for turister. Det udfald brød Michael Møller sig ikke om – med tanke på Rønnes mangel på lejeboliger og egnede tilbud til tilflyttere. Det ene tog det andet, og Michael Møller bød på Slottet i januar.
Planen er at omdanne Slottet til 70 lejemål. Heraf skal de ti være såkaldte pendlerværelser, som kan udlejes til tilflyttere i en afgrænset periode.
40 kvadratmeter
Michael Møller giver Bornholms Tidende en rundvisning i Slottet. Vi starter i den nye fløj, hvor de første lejemål allerede skal stå klar fra 1. april.
Der er tale om étværelseslejligheder på 40 kvadratmeter, og Michael Møller planlægger at udvide værelserne, som bærer præg af at være skabt som plejeboliger med omfangsrige toiletter, ved at rykke indgangsdøren tilbage. Dermed føjes en entré til værelset.
Når man følger Michael Møller rundt i hans nye ejendom, mærker man, at han går op i at skabe nogle boliger, som passer til folks behov. Og på nuværende tidspunkt kender han ikke opskriften til fulde.
– Ville du som tilflytter have brug for så meget skabsplads, spørger han mig, fordi han overvejer at fjerne de fire garderobeskabe for at skabe mere plads på værelset. I stedet har han i tankerne at installere garderobeplads på de store toiletter.
Jeg svarer, at jeg personligt gerne vil have en del skabsplads og kommenterer, at tøjet måske kan blive klamt at være placeret på badeværelset. Og det får Michael Møller til at genoverveje sin idé, lader det til.
– Jeg er meget nysgerrig på, hvad folk foretrækker. Så jeg spørger alle folk, jeg møder, om en masse ting, siger Michael Møller.
Fællesskab
Den nye fløj på Slottet består af tre etager med hver 14 værelser – og med hver sin vægfarve. På hver etage er der to store fællesrum og to mindre værelser, som lejernes overnattende gæster kan benytte mod en begrænset betaling.
– Vi laver en etage for seniorer, en etage for pendlere og en etage for resten, siger Michael Møller om planen.
– Jeg vil gerne skabe et fællesskab. Så tilflyttere ikke føler sig alene i verden.
Kort efter bliver Michael Møller dog vægelsindet, hvad angår etagefordelingen.
– Det kan godt være, vi skal blande bolsjerne, siger han.
For måske vil adskillelsen af beboertyperne ikke falde i folks smag. Måske bliver det for ghettoagtigt, funderer Michael Møller.
Vi drejer over i den gamle del af Slottet, der blev opført i 1923 . Her er omkring et dusin toværelseslejligheder med endnu bedre udsigt end på de andre værelser, hvorfra vuet fra altanerne heller ikke er værst.
Flyttetanker
Michael og Laila Møller går med tanker om at flytte fra Aakirkeby til en af hjørnelejlighederne med panoramakig over centrum og Rønne Havn.
– Man kan mærke mere slotsfølelse her. Du har højden til loftet, og du er ikke i tvivl om, at du er på et slot, siger Michael Møller, mens han går rundt i de rummelige lokaler.
– Jeg ved, at mange siger, de ikke kan være på ét eller to værelser. Vi har selv 270 kvadratmeter derhjemmer, men vi bruger kun de 60.
Slottets gamle fløj har brug for en kærlig hånd, og håndværkerne koncentrerer sig derfor i første omgang om værelserne i den nye fløj.
Michael Møller har ansat håndværkere, der er i gang med renoveringen. Da størstedelen af arbejdet går ud på at installere et lille køkken, male væggene og pudse gulvene, forventer den 47-årige serieiværksætter, at håndværkerholdet kan sætte to værelser i stand om dagen.
Ekstraarbejde
I et portrætinterview i lørdagens udgave af Tidende fortalte han, at Laila sidste år gav ham besked på at skrue ned for arbejdsmængden. Det meste af sommerhalvåret tilbragte han derfor ved Bornholmertårnet, og planen var at gentage dette til sommer.
Michael Møller medgiver, at Slottet er en stor mundfuld og kommer til at give ekstraarbejde, men det er fint, for som han forklarer:
– Jeg elsker det. Jeg er slet ikke nervøs.