De besøgende var Antonio Castellano, som er veterinær på Gran Canaria, og Guillermo Alfaro, som er salgschef i Coopecana, der sælger dyrefoder. Med dem var kvægeksportør Kresten Uhre, som til Bornholms Tidende oplyser, at besøget resulterede i, at de to landmænd solgte tilsammen 34 drægtige sortbrogede kvier, som skal sendes til Gran Canaria.
Efter besøget på Engegård mødte Bornholms Tidende på Østre Pilegård delegationen bestående af Kresten Uhre fra Agervig Cattle nær Varde samt de to tilrejsende fra Gran Canaria.
På spørgsmålet om, hvorfor man rejser helt fra Gran Canaria og til Bornholm efter kvæg siger Guillermo Alfaro:
– Fordi I har en høj kvalitet og gode dyr. Og på Gran Canaria er vi ikke vant til selv at avle kvierne til malkekøer, fordi det er kompliceret, og køerne skal være cirka to år, inden de kan producere mælk. Vi får også et tilskud fra regeringen til at købe køer i Europa. På den måde får bønderne hjælp til at købe kvier af god afstamning og med god kvalitet som malkekøer.
Kendte du til Bornholm i forvejen?
– Nej, det er første gang, vi er her. Vi har i dag først besøgt Engegård, og nu skal vi se den her. Men vi er begejstrede ved udsigten til at etablere et godt forhold mellem Gran Canaria og denne del Danmark. Det, synes jeg, vil være en god idé, som kan give os en mulighed for at vælge nogle gode dyr.
Og det er Kresten Uhre, der har taget jer med hertil?
– Ja, han kender folk, som havde fortalt ham, at der er gode malkekøer på Bornholm. Det ringede han og fortalte mig for to uger siden, så jeg fandt Bornholm på Google Maps, og tænkte ”wauw, det er Danmark!”, haha. Jeg aftalte så med Antonio, at vi holder det hemmeligt, for hvis vi kan lave en god forretning her, kan vi købe endnu flere kvier herfra. Vi køber gerne 10-12 lastbilfulde, som hver rummer 34 kvier, om året, så det kan blive til i alt 400-500 kvier om året.
Så dette er første gang, men ikke sidste gang?
– Ja, der skulle gerne komme flere gange. Jeg repræsenterer jo et stort firma på Gran Canaria, som sælger foder til dyr, og en måde, vi kan vokse på, er at købe kvier til landmændene, som dermed kan udvide deres produktion.
Og så kan I sælge mere foder?
– Ja, siger Guillermo Alfaro.
Vender tilbage i april
Her torsdag formiddag oplyser Kresten Uhre, at makkerparret fra Gran Canaria har meddelt ham, at det vender tilbage til april og kun vil til Bornholm.
– Normalt køber de dyr i Frankrig, Spanien, Holland og Tyskland, siger han.
– Men de er blevet stadig mindre tilfredse med den kvalitet, de har fået, så nu har de et par gange prøvet at komme til Danmark og synes ikke, der nogen grund til at tage andre steder hen. Onsdag var de med mig rundt i Nordjylland og finde de sidste kvier, de skulle bruge, og dem var de også godt tilfredse med, men dem, de så de to steder på Bornholm, var helt perfekte. De var lige som de skulle være.
Så de sagde, at de kun vil til Bornholm?
– Ja, eller i hvert fald kun til Danmark. Men hvis de til april igen skal have to træk (to lastvogne med 34 kvier hver, red.) gjorde det ikke noget, hvis det kun blev fra Bornholm. Det ville de hellere end gerne, og kan de nøjes med kun at køre til Bornholm, er det det, de helst vil.
Hvor meget koster sådan nogle kvier?
– Vi har givet 9.000 kroner stykket.
Kresten Uhre har tidligere solgt kvier til Coopecana, fortæller han, men altså ikke fra Bornholm.
– Det er et foderformidlingsfirma, siger han.
– Men de kan ikke producere foder på Gran Canaria, så de importerer det hele fra Marokko. Guillermo Alfaro er afhængig af, at der kommer dyr til Gran Canaria og De Kanariske Øer i det hele taget, for ellers er der ikke nogen at sælge foder til. Så han har kontakten til de lokale landmænd dernede, som han skaffer dyrene, men han tager ikke nogen bid af kagen i selve handlen.