Her skal man kunne sætte sig inde eller ude og spise, eller kunne tage mad med hjem, når familien ikke lige har tid til indkøb og madlavning, eller bare gerne vil prøve noget andet.
– Jeg vil gerne lave et alternativ til den mad, man kan få idag. Jeg synes stadig, at restaurantmiljøet enten er gourmet highend eller ender helt nede i frituregryden.
– Og det skal ikke være fancy pancy, men et sted med håndbajere og kolbekaffe, og jeg vil også gerne appellere til dem, der ikke lige har 1.400 kroner at spise for. Retterne bliver som små serveringer, så kan man bestille lidt forskelligt og smage flere ting, forklarer Magdalena.
Hun vil lave mad af gode basisråvarer, men gerne krydret og med inspiration fra mange kulturer. Det kunne for eksempel være polske pirogger, fortæller Magdalena, der selv har polsk baggrund. Deraf det polsk klingende mellemnavn.
– Det bliver også lidt street-inspireret mad på den måde, at det meste skal kunne spises med en hånd, siger hun, der håber, at også håndværkere, sejlere og turister vil finde frem til det nye take away sted, når hun åbner.
Råt, usødet – og lyserødt
Hun har lejet bygningen, og er vild med beliggenheden.
– Der er en sprudlende og spændende udvikling i gang på Nexø Havn, som man også har set så mange andre steder i verden. Det kan skabe noget nyt unikt her i Nexø. Nexø Havn er i gang med en langsom transformation, og det er spændede at være del af. Området er stadig lidt råt og usødet – men man kan bare tilføre lidt lyserødt, griner Magdalena, der er i gang med at male sin café og take away lyserød både inde og ude. Helt bogstavelig talt.
– Det er en rigtig godt location og et meget synligt sted. Hele turistlandet ligger jo lige her syd for Nexø, og så håber jeg da, turisterne får øje på os, når de kører gennem Nexø.
Magdalena Kielkowska Rømer er uddannet serviceøkonom og har arbejdet mange år i fødevare- og restaurationsbranchen og blandt andet være daglig leder på Hallegaard. Hun kom til Bornholm som 7-årig, er vokset op i Nexø og bor i dag i Ibsker.
Det tidligere Fiskeværkstedet er den helt perfekte adresse for hendes nye virksomhed.
– Her føler jeg, at jeg er kommet hjem. Den polske katamaran ligger til lige herude. Det er en slags grænseland lige her, og jeg har det rigtig, rigtig godt med at udviske grænser, og kan godt lide at være steder, hvor kulturer mødes.
Morgenmad i sæsonen
Dertil kommer, at hun mener, lokalerne er velholdte og meget lyse.
Det nye sted får navnet Fiku Miku, det er polsk og betyder noget i retning af noget, der går lidt hurtigt, som vupti vupti, forklarer Magdalena.
Inden hun åbner, er der meget at gøre, og blandt andet er hun i fuld gang med at ansætte personale. Når Fiku Miku åbner, bliver det frem til 1. juli fem dage om ugen, og i sæsonen hver dag. I højsæsonen vil hun også tilbyde morgenmad.
– Det er ikke et aftensted, men åbent til ca. 20.00. Om aftenen har vi jo f.eks. H8 længere henne, og det handler ikke om at konkurrere, men at arbejde sammen og skabe synergi hernede, mener Magdalena Kielkowska Rømer.