Det oplyser DLG Øst i en pressemeddelelse.
Overskudsdeklarere …?
Ja, det er et ord, som ikke rigtig benyttes andre steder end i landbruget. Men DLG er et andelsselskab, hvilket vil sige, at andelshaverne har penge stående på hver sin konto i selskabet. Og når selskabet overskudsdeklarerer, betyder det, at landmændene får penge retur, idet nogle kan blive udbetalt, mens andre efter reglerne skal blive stående på deres forskellige konti, indtil landmanden stopper eller melder sig ud af selskabet.
Med andre ord får de bornholmske landmænd ikke alle pengene i hånden til aktuelt forbrug.
De 1,5 millioner kroner betegner Frederik Tolstrup, næstformand i Bornholms Landbrug og Fødevarer, som ”et rimelig pænt beløb sidste års høst taget i betragtning”:
– For fire år siden havde DLG et underskud på grund af et selskab, de nu har skilt sig af med, og siden da er det gået fremad, siger han til Bornholms Tidende.
– Især har de været gode til at tjene penge i Tyskland på dieselolie og byggematerialer, og det er også derfor, de kan give os flere penge, end vi tjener. De fleste bornholmske landmænd er lige i øjeblikket rimeligt tilfredse med at være andelshavere i DLG, som gør det noget bedre end eksempelvis Danish Crown, som er et andet andelsselskab. DLG har gjort det godt de seneste år og været gode til at få skåret omkostningerne til. Så vi er rimelig godt tilfredse med DLG’s indsats – og det er jo store ord i landbrugssammenhæng, vi plejer ikke at kaste om os med ros, ler Frederik Tolstrup.
Ok resultat
DLG Øst, som dækker Sjælland, Øerne og Bornholm, havde en omsætning på 2,831 milliarder kroner i 2018, hvilket er over 300 millioner kroner mindre end året før, og et nettoresultat på 10,5 millioner kroner mod 51 millioner kroner i 2017.
Detaildirektør i DLG Øst Henrik Kløve siger i pressemeddelelsen:
– Vi leverer i DLG Øst et ok resultat trods den historisk lille høst herhjemme, som på landsplan var cirka 30 procent mindre, i DLG Øst næsten 50 procent mindre, mens Bornholm var absolut hårdest ramt med en nedgang på mere end 50 procent. Den lille høst har givet et meget udfordrende år for vores kunder, og vores kornforretning i DLG er naturligvis ramt markant. Vores resultat er dog heldigvis bedre, end vi frygtede efter den tørre høst, hvilket ikke mindst skyldes en fortsat stram styring af vores omkostninger.
Trods den lille høst overskudsdeklarerer DLG i alt 92 millioner kroner til ejerne, som de enkelte medlemmer får tilbage på deres andelskonti. Samlet set har DLG dermed udloddet 439 millioner kroner de seneste fire år.
– Det er fornuftigt, at vi kan overskudsdeklarere et så betydeligt beløb i et vanskeligt år. I DLG Øst overskudsdeklarerer vi 17 millioner kroner, som er over 160 procent af vores nettoresultat. Og her på Bornholm er vi i stand til at overskudsdeklarere 1,5 millioner kroner på trods af en historisk lille høst. Det skyldes ikke mindst, at DLG har tjent størstedelen af overskuddet i udlandet, hvilket kommer vores danske andelshavere til gode, siger Henrik Kløve i pressemeddelelsen.
Positive udsigter
– Der har bestemt ikke været kø ved brovægten til årets høst her på Bornholm, men vores resultat er trods alt båret af effektiviseringer, reducering af vores omkostninger og fremgang på foderområdet og på planteavlsprodukter. Samtidig har vi i et meget udfordrende år endda været i stand til at modernisere vores faciliteter her i Rønne. Det har på mange måder været et atypisk år, hvor vi blev nødt til at importere afgrøder til husdyrene på Bornholm. Det har været en ny opgave for vores organisation, hvilket vores medarbejdere har klaret virkelig godt, forklarer detaildirektøren.
Ses der bort fra den ekstraordinære effekt af tørken og den lille høst, så tegner der sig et positivt billede af DLG’s samlede årsresultat for 2018, påpeges det:
– Vi er tilfredse med, at vores forretning er trimmet, i god form og giver konkurrencekraft til vores danske landmandsejere. Samtidig er udsigterne for 2019 betydeligt mere positive, da der generelt har været fornuftige etableringsforhold, herunder for såning af vintersæd. Så med mindre vi får endnu en knastør sommer, eller det vælter ned i stænger hele sommeren, så ser 2019 positiv ud. Derfor forventer vi også, at vi igen vil eksportere en masse afgrøder ud fra Bornholm i 2019, siger Henrik Kløve.
Om DLG
DLG-koncernen er ét af Europas største landbrugsselskaber med aktiviteter i 18 lande og 6.000 medarbejdere. I 2018 havde DLG en omsætning tæt på 49 milliarder kroner, hvilket er på niveau med året før. DLG er dermed én af Danmarks største virksomheder målt på omsætning.
DLG leverede på trods af den lille høst et driftsresultat (EBITDA, som udregnes ved at sige nettoresultat plus renter, skatter, nedskrivninger og afskrivninger) på over 1,5 milliarder kroner i årsregnskabet 2018.
Resultatet før skat blev på 560 millioner kroner og efter skat 401 millioner kroner.
Kilde: DLG