Tv-hold opsporer japaner i Pedersker

En af de største tv-succeser i Japan er en hybrid af genforeningsprogrammet Sporløs og Den Store Skattejagt – med den forskel, at man skal finde en udvandret japaner i stedet for en længe savnet mor eller en skat, der udløser en stor pengepræmie.

Programmets titel lyder noget i retning af ”Hvorfor bor hun dog sådan et afsidesliggende sted” og ses af millioner af japanere hver uge.

Værten i programmet er den kendte skuespiller Michiko Hada. I begyndelsen af hver udsendelse får hun udleveret navnet på en lille landsby i et fjernt land, og så er det ellers afsted. Ud at finde en japaner.

Udsendelsen er efter sigende et kæmpehit i Japan og vises på nationalt tv. Og man må sige, at det otte mand høje tv-hold kommer vidt omkring i deres jagt på emigranter. Da millioner af japanere i tirsdags sad forventningsfuldt klistret til tv-skærmen for at se et nyt afsnit af ”Hvorfor bor hun dog sådan et afsidesliggende sted” blev de således introduceret til et – set med japanske øjne – ulæseligt byskilt med påskriften Pedersker – og kort efter til den lokale borgerforeningsformand Kaj Jørgensen, der tilfældigt befandt sig på hovedgaden i Pedersker, da det japanske tv-hold optog udsendelsen i november måned sidste år.

– Ved du om der bor en japansk kvinde her i området, spurgte Michiko Hada, og til hendes store held vidste Kaj Jørgensen med det samme, at der formentlig måtte være tale om Tae Maki.

– Men, sagde Kaj Jørgensen til den japanske tv-vært, det er ikke sikkert hun er hjemme. Måske er hun på Grønland.

– Det sagde han fordi min mand arbejder på en vejrstation på Grønland, og når han er væk, er jeg nogle gange bortrejst, fortæller Tae Maki, der blev en kende overrasket, da der pludselig stod et japansk tv-hold uden for hendes dør i Sømarken.

Optagelser ved Opalsøen

Her bor Tae Maki, som flyttede hertil i juli sidste år for at slå sig ned sammen med sin bornholmske kæreste, Frederik Poulsen. De mødte hinanden for seks år siden i København, men har ventet fem år på at blive familiesammenført. I den periode har de levet et regulært langdistanceforhold, men nu er de sidste formaliteter ved at falde på plads, og Tae Maki elsker sit nye liv på Bornholm.

Men hvordan i alverden fandt det japanske tv-hold frem til dig?

– Det er, fordi jeg har en blog, der hedder danskehavn, som handler om mit liv på Bornholm. Den må de have læst, og så har de tænkt, at jeg var oplagt til ”Hvorfor bor hun dog sådan et afsidesliggende sted”, siger Tae Maki.

Efter at Tae Maki var fundet, gik de efterfølgende dage med at lave optagelser med Michiko Hada forskellige steder på øen. Filmholdet besøgte blandt andet Opalsøen, som har en romantisk betydning for Tae Maki.

– Det var det første sted, Frederik viste mig, da vi kom til Bornholm, fortæller den japanske tilflytter, der er ivrig klatrer.

Var i Danmark som ung

Tae Maki synes, det var sjovt at deltage i ”Hvorfor bor hun dog sådan et afsidesliggende sted”. Mest fordi der er en rigtig god, næsten skæbnesvanger forklaring på, hvorfor hun er endt i en lille landsby på Sydbornholm.

Tae Maki kom til Danmark første gang som exchange student, og gik et år på gymnasiet i Tårnby. Da hun var tilbage i Tokyo, tog hun en beslutning:

– Jeg ville virkelig gerne tilbage til Danmark igen, jeg var så fascineret af landet, fortæller Tae Maki, der lige er fyldt 46.

For ni år siden var skæbnen hende atter gunstig. Tae Maki blev optaget på cand. polit.-studiet på Københavns Universitet. To år senere fik hun job i revisionsfirmaet KPMG. Og så mødte hun Frederik fra Bornholm gennem en studiekammerat.

– Det tog 20 år, før min drøm gik i opfyldelse. Men nu er jeg her, og snart går papirerne i orden, og så kan vi begynde at se fremad.

Svaret på, hvorfor Tae Maki bor sådan et afsidesliggende sted er altså kort og godt: Kærlighed.