Nej til brexit-aftale ændrer ikke noget for lokale virksomheder

Tirsdag aften nedstemte det britiske underhus den brexit-aftale, premierminister Theresa May har forhandlet med de resterende 27 EU-medlemslande.

Det fastholder både Storbritannien og de resterende EU-lande i det limbo, der, siden briterne i juni 2016 stemte for at forlade det europæiske fælleskab, har skabt usikkerhed om fremtidig handel med Storbritannien.

Alt efter hvilken afkørsel briterne ender med at vælge fra den europæiske motorvej, kan det få stor betydning for nogle bornholmske virksomheder, eksempelvis Danish Crowns slagteri i Rønne, og dermed for de bornholmske landmænd, der leverer svin til slagteriet.

Udfordringen er blot, at ingen i den nuværende situation kan forudse, hvor det ender, og hvad det kommer til at betyde for de bornholmske svineavlere.

– Tirsdagens afstemning bragte ikke noget nyt ind i situationen. Den bragte os ikke tættere på en afklaring af, hvordan det bliver at handle med Storbritannien i fremtiden. Havde underhuset stemt ”ja” til Theresa Mays brexit-aftale, så havde vi i det mindste vidst, at vilkårene ville være uændrede frem til 2020, men nu ved vi ikke, hvad det ender med eller hvornår, siger pressechef Jens Hansen fra Danish Crowns hovedkontor i Vejle.

– Vi ville meget gerne fortælle, hvad det betyder for vores ejere, men vi har ikke noget konkret at forholde os til, så derfor kan vi på nuværende tidspunkt ikke sige noget, supplerer han.

Jens Hansen ønsker ikke at forholde sig til, hvad forskellige hypotetiske scenarier for briternes exit fra EU kan ende med at betyde for slagteriet og svineavlerne.

Han tror imidlertid ikke, at det ender med det, som af flere betegnes som det absolut værste udkomme, nemlig at briterne beslutter at opkræve maksimal importtold efter WTO’s regler, hvilket vil gøre udenlandske varer væsentligt dyrere på det britiske marked.

– Det kan jeg ikke se, at der er nogen, der har interesse i, siger han.

Ketchup-effekt

Hos Jensen Denmark A/S, der er en af Bornholms største eksportvirksomheder, tager direktør Morten Rask tirsdagens nej til brexit-aftalen med sindsro.

– Det får ikke den helt store betydning for os, for vi har ingen lokale konkurrenter på det engelske marked, siger han til Bornholms Tidende og forklarer, at når der ikke er nogen lokale producenter af vaskerimaskiner på det britiske marked, så skal alt importeres.

Derfor ændrer underhusets brexit-nej ikke konkurrencesituationen for Jensen Denmark.

– Der vil gælde de samme forhold for alle vores konkurrenter, så vi vil stå lige så godt eller skidt, som vi gør nu, på det engelske marked, uddyber Morten Rask, der mener, at situationen, med et Storbritannien udenfor EU, ikke vil adskille sig væsentligt fra, hvordan Jensen Denmark i dag handler med norske eller saudiarabiske kunder.

På kort sigt forventer Morten Rask en lille opbremsning på det britiske marked, fordi kunderne bliver mere tilbageholdende med at foretage investeringer, når der er usikkerhed om fremtiden.

– Men på et eller andet tidspunkt bliver de nødt til at købe, og så kommer efterspørgslen tilbage, som en slags ketchup-effekt, forudser han og fortsætter:

– Generelt har englænderne meget mere at tænke over i den her situation, end vi har.