Endnu et er på plads: Nyt shelter er næsten klar til brug

Endnu et af de syv sheltere, der er planlagt til at poppe op langs kysten, er på plads. Ved Gines Minde syd for Vang er det ny shelter nu at finde tæt på kysten.

– Da jeg var ung, så var det sådan et sted, hvor dem, der havde båd i Hasle, sejlede ud og grillede og hyggede sig, fortæller den aktive haslebo, Kaj Erik Mortensen.

På en cykeltur onsdag eftermiddag tog han den hele vejen fra Hasle til Gines Minde, knipsene et par billeder til sin facebookside og tænkte, at man egentlig godt kunne have et tilsvarende shelter på havnen.

– Jeg kunne sagtens se sådan et shelter på kanal-øen, hvor kajakroerne kommer ind, mener Kaj Erik Mortensen.

De nye sheltere, der alle har plads til to overnattende, er kommet i stand på initiativ fra i første omgang Hans Ketil fra Nexø Kajakklub og siden også andre bornholmske kajakroere, der har søgt fonde med mere for at få ønsket om primitive overnatningssteder langs kysten til at gå i opfyldelse.

– Der er mange sheltere på Bornholm, men de ligger jo i skovområder, så dem kan vi ikke rigtig bruge som roere, siger Hans Ketil.

De første tanker om overnatning i sheltere langs kysten går helt tilbage til 2005. I første omgang blev der etableret naturpladser til overnatning i telt, og først i 2016 blev det for alvor til noget, da Hans Ketil indkaldte øens øvrige kajakklubber til et møde.

– Det har så stået på i tre år, og nu begynder det at bære frugt, siger en begejstret Hans Ketil og indrømmer at være lidt op at køre over det.

Fint lille sted

– Jeg glæder mig til at prøve det, og jeg kommer rundt om øen til sommer, siger idémanden til, hvor de syv sheltere er blevet placeret.

I Gines Minde kaldes stedet ”Kåsahamn”, som er et lille sted at gå ind.

– Der er sådan set en meget god beskyttet indsejling imellem to naturlige granithøfter, og så er der grus i bunden, så det går fint med det. Og bølgeforholdene plejer også at være fine, så det er et ok sted at gå ind, fortæller Hans Ketil, der kender stedet rigtig godt.

Andre steder i landet ser man ofte større sheltere, hvor flere kan overnatte, men valget med de små hytter, som Aarsdale Byggeforretning har udført arbejdet på, er et helt bevidst valg.

– Det er med fuldt overlæg, at vi har lavet dem små, så de ikke skæmmer og fylder mere end højst nødvendigt i naturen. De skulle gerne ligge lidt tilbagetrukket, siger kajakroeren fra Nexø.

Ønsket om et kommende shelter på kanaløen falder i god jord hos Hans Ketil.

– Det er positivt, at andre tager idéen op. Vi har jo fået lavet tegninger og har været igennem måneders forhandlinger med Kystdirektoratet, og det vil være rigtig fint, hvis husene får samme udformning i forhold til genkendelighedens skyld, siger Hans Ketil.

Næsten klar til brug

Det er Bornholms Regionskommune, der skal tilse og passe de nye sheltere. Og derfor ved skovfoged Ole Holm Pedersen allerede, at det ny shelter ved ”Kåsahamn” kun næsten står klar.

– Jeg tror jo nok lige, vi skal gøre noget ved den, for den står lidt højt. Så vi skal sætte en trappeafsats foran, men det er småting, siger Ole Holm Pedersen om shelteret, der er placeret i fire meters højde i forhold til havoverfladen.

Om der også skal være bålsted ved ”Kåsahamn”, er endnu ikke besluttet, men tankerne går lidt i den retning.

– Det er jo sådan, at når man har sådan nogle sheltere, så begynder folk at hugge i træerne, og det vil vil helst undgå, siger skovfoged Ole Holm Pedersen om det ny anløbssted nedenfor Gines Minde.