Winni om ny sundhedsreform: Jeg kan ikke pege på én positiv ting

Borgmester Winni Grosbøll (S) kan ikke pege på én eneste positiv ting i regeringens nye sundhedsudspil, som blev præsenteret onsdag.

Tværtimod er hun bekymret på de bornholmske borgeres vegne, siger hun. Først og fremmest fordi landets fem folkevalgte regionsråd nedlægges og erstattes af embedsmænd:

– Bornholm har været begunstiget af at tilhøre Region Hovedstaden, hvor den politiske målsætning er, at alle borgere i regionen skal have lige adgang til sundhedsvæsnet, uanset om man bor på Frederiksberg eller Bornholm, siger hun og fortsætter:

– Jeg kan være bekymret for prioriteringen af de bornholmske patienter, når det (sundhedsforvaltningen, red.) overgår til et administrativt fællesskab. Min erfaring fra at være borgmester i ni år er, at man ser bare anderledes på sådan nogle ting som embedsmand, der sidder med regneark, end som folkevalgt politiker, der stilles til ansvar nede ved køledisken.

Frygter stor kommunal regning

Desuden er borgmesteren bekymret for den økonomiske side af reformen. Regeringens målsætning er, at der i 2025 skal være en halv million færre besøg på sygehuset og 40.000 færre indlæggelser. I stedet skal patienterne behandles af praktiserende læger, fremgår det af reformen.

– Folk bliver ikke mere raske af at blive udskrevet, så der er nogle, der skal tage over i et andet system, og det vil enten være praktissektoren eller kommunerne. Den store udfordring er, at vi mangler læger, og dem kommer der jo ikke flere af, siger Winni Grosbøll.

– Man skal sende opgaver fra sygehuset ned til det nære sundhedsvæsen, altså kommunen og praktissektoren. På Bornholm har vi en sundhedsprofil, der indeholder mange kronisk syge og ældre, som er de dyre patienter. I løbet af min tid som borgmester har endnu ikke oplevet, at der er blevet taget hensyn til den skævvridning, og jeg er bekymret for, at regningen ender hos kommunen, siger hun.

Så du kan faktisk ikke pege på en enkelt ting ved sundhedsreformen, som gør dig glad?

– Nej. Jeg plejer ellers at være et optimistisk menneske af natur, som ikke lader mig slå ud, men der er ikke noget, der tyder på, at det her er til Bornholms fordel – tværtimod, er jeg bekymret for de bornholmske borgere og kommunens økonomi, siger hun.