Usædvanligt syn blandt tusind gæs i Udkæret

Der var stor tilslutning, da Eilif Bentsen førte an på årets første fugletur i begyndelsen af januar – og de 26 deltagere fik både store oplevelser og en decideret sjældenhed i kikkerten, da de forrige søndag drog til Udkæret, et stort vådområde mellem Vestermarie og Almindingen.

Udkæret er almindeligvis et yndet tilholdssted for mange fuglearter, og efter en knastør sommer, hvor kæret udtørrede fuldstændig, er vandstanden efterhånden tilbage til det normale.

Det var dog ikke vandfladen, der tiltrak sig mest opmærksomhed, da fuglekiggerne nåede frem til endestationen på Springbakkevejen, skriver Thomas Christensen på DOF Borhoms hjemmeside, men derimod de mange gæs, der rastede syd for området.

“Udover et firecifret antal grågæs samt godt hundrede blisgæs bestod flokken af en fin gruppe bramgæs, der pænt holdt sig lidt for sig selv“, beretter Thomas Christensen.

Deltagerne så desuden et par Tajgasædgæs, der yngler i Nordnorge, samt en pibeand i yngledragt.

Gensyn med en mærket gås

Men den største sensation på turen var, da en af deltagerne spottede en halsbåndmærket blisgås midt i en flok grågæs.

– Det er et særdeles usædvanligt syn på Bornholm, fortæller Carsten Andersen fra DOF Bornholm.

Udstyret med telelinse og teleskop havde han held til at snige sig så tæt på blisgåsen, at han var i stand til at tyde indskriften på halsbåndmærket, som lød “6C9“.

Gruppen indberettede straks mærke-nummeret til www.geese.org , og det viste sig, at der var tale om en voksen han, der var mærket af en gruppe hollandske fuglekiggere i december 2016 i Noord-Brabant i det sydlige Holland. Den hollandske gruppe forsker i blisgæssenes træk og ikke mindst gæssenes yngleforhold på Taimyr-halvøen i Sibirien.

Blisgåsen har ikke været set siden i februar 2017, men DOF Bornholms observation tyder nu på, at det er, fordi den har valgt at overvintre på Bornholm.

– Der var mange, der syntes, at det var lidt wauw, indrømmer Carsten Andersen.

Sjælden træløber i Nexø

Men dem, der valgte at afslutte turen med et besøg på Nexø Sydstrand, fik også en stor oplevelse, da de kom tæt på en sjælden træløber.

Eilif Bentsens fugleture er åbne for alle og afgår fra Koldekilde hver den første søndag i måneden kl. 10.00. Næste tur er altså søndag den 3. februar.