Onsdagens leder: Næppe grund til bornholmsk panik

Lars Løkke Rasmussen er en modig mand. Det må man give ham. Få uger inden han skal udskrive valg til Folketinget, præsenterede han og regeringen i dag det længe ventede og meget omtalte udspil til en sundhedsreform.

Reformen betyder, at de fem regioner i Danmark nedlægges, og at regionernes 200 politikere – heriblandt lokale Leila Lindén (S) og Carsten Scheibye (V) – fyres.

Sygehusvæsenet skal ifølge planen fremover styres af en statslig instans, ”Sundhedscenter Danmark”, der placeres i Aarhus, samt 21 såkaldte ”sundhedsfællesskaber”.

Det er en ganske stor pakke at servere – og forklare – for danskerne med så kort tid til et valg.

Sikkert velovervejet af Løkke, men alligevel: Hvordan tør han?

Dansk Folkeparti jubler, mens oppositionen og Socialdemokratiet – også her på Bornholm og inklusiv borgmester Winni Grosbøll (S) – vender tommelen ned til planerne.

Mere centralisering og mere magt til regnedrengene, lyder det blandt andet fra Socialdemokratiets lokale folketingsmedlem, Lea Wermelin, mens Leila Lindén selv påpeger, at Bornholm mister en vigtig stemme:

”Når jeg i Kvickly eller Netto får skældud over køledisken, kan jeg tage det op i Sundhedsudvalget og gå til administrationen. Den mulighed forsvinder nu. Hvem skal slå døren ind fremover”, spørger hun i dag i avisen.

Lad os først og fremmest kalde en spade for en spade: At regionerne lukker og slukker, er der ingen grund til at græde over. Den instans er aldrig blevet en folkesag. Ingen aner, hvad der foregår til deres møder, og hvad der bliver besluttet. Leila Lindén og Carsten Scheibye vil sikkert kunne holde foredrag i dagevis om deres resultater og betydning, men jeg kan ikke komme i tanke om eksempler, og jeg er sikker på, at mange har det på samme måde.

Regionerne var fra starten en misforståelse: De blev til i forbindelse med kommunalreformen i 2007, da man nedlagde de gamle amter, heriblandt Bornholms Amt.

Reformen i 2007 var i virkeligheden det værste anslag mod det lokale demokrati i Danmark i generationer.

Regionerne blev en del af billedet på den centralisering, der foregik i vores land i de år, og det er tankevækkende, at kritikerne af den nye sundhedsreform taler om, at en nedlæggelse af netop regionerne betyder endnu mere centralisering.

Lad os se. Det kan vel nærmest ikke blive værre, end det var i forvejen?

Bornholms held i den forbindelse er jo, at vi er en ø med et fuldt funktionsdygtigt sygehus med skadestue, fødeafdeling og så videre.

Det mister vi ikke i den fremtidige model, hvad en ekspert i dagens avis også påpeger: ”Jeg har svært ved at se, at det bornholmske sundhedsvæsen kan blive meget bedre og anderledes, fordi det jo på Bornholm er et lille lukket kredsløb, som ikke ligner de andre sundhedsklynger”, lyder det.

Nej. Der er næppe grund til bornholmsk panik og bekymring over den nye sundhedsreform.