Løkke vil have dig til at ringe 113 efter lægevagten

Regeringen vil oprette et nyt landsdækkende lægevagtnummer 113 ved ikke-livstruende sygdom. Det fremgår af regeringens udspil til en sundhedsreform.

– Man skal fortsat ringe 112, når der er akut livsfare, står der i udspillet.

– Sundhedsstyrelsen anbefalede i 2007, at der indføres et landsdækkende telefonnummer, som erstatter de nuværende indgange, men regionerne har ikke ført anbefalingen ud i livet, lyder det.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fem andre ministre præsenterede onsdag udspillet. Børne- og socialminister Mai Mercado (K) var en af de øvrige ministre til stede.

– Samtidig vil vi indsætte flere ambulancer, akutbiler, akutlægebiler, hvor der er størst behov, siger Mercado om yderligere tiltag på området.

113 erstatter de nuværende indgange til akut hjælp ved ikke-livstruende sygdom og skade, uanset hvor man befinder sig i landet, fremgår det af udspillet.

Regeringen vil med det nye nummer gøre det mere overskueligt for borgeren, når han eller hun rammes af sygdom eller kommer ud for en ulykke.

– I dag er de akutte tilbud organiseret forskelligt, alt efter hvor man befinder sig i landet, og hvad tid det er på døgnet.

– Det er ikke overskueligt og trygt nok. Regeringen vil skabe et enstrenget og trygt akuttilbud i hele Danmark, står der i udspillet.

Oprettelsen af 1-1-3 er blot en lille del af udspillet.

Et farvel til regionsrådene og til gengæld seks milliarder kroner ekstra til flere praktiserende læger og mere sundhedspersonale tættere på borgerne. Det er hovedpunkterne i regeringens udspil.

Det har fået navnet “Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder”.