Løbere og cykelryttere skal passe på: Derfor er området i skoven spærret af

Midt i skoven mellem Safirsøen og stranden i Sorthat gør Center for Ejendomme og Drift i Bornholms Regionskommune en særlig indsats for at passe på en sjælden plante.

– Det er en lille undseelig plante, men sjælden, siger skovfoged Hans Christian Olsen om skærmblomstret vintergrøn, som der er tale om.

Planten, der findes flere steder i Hasle Lystskov i området omkring Sorthat, er i det seneste halve blevet beskyttet af minestrimler. Dels fordi der er mange planter på det nu afgrænsede område, men også fordi en sti løb midt gennem området med planter.

– Først prøvede vi at dække af med stammer og grene, men de blev fjernet, fortæller Hans Christian Olsen om begrundelsen for, at de rød-hvide minestrimler nu er sat op.

Det var især løbere og mountainbikere, man var bekymret for nemt kunne overse den sjældne plante, når de kom forbi i høj fart. Med afskærmningen beskytter man dermed den sjældne plante og håber, at stien, der tidligere passerede igennem, vokser til.

– Det kan være, at vi er så heldige, at naturen selv løser problemet. Det er jo trampestier, der er i området, og de formes efter, hvordan folk færdes, oplyser Hans Christian Olsen.

Det var næstformand Jens Christensen fra Danmark Naturfredningsforening Bornholm (DN Bornholm, red.), der gjorde opmærksom på problemet, der altså foreløbig er løst med minestrimler.

– Om der på lang sig skal sættes et fodhegn, det må vi se på, men her og nu er minestrimlerne en billig og nem løsning, siger Hans Christian Olsen.