Lindén om sundhedsreform: Det kan blive færgerne om igen

Regeringen vil ifølge flere landsdækkende medier foreslå at nedlægge regionsrådene onsdag som led i en større reform af sundhedsvæsnet.

En af de politikere, som en nedlæggelse af reformen vil gøre overflødig, er regionsrådsmedlem Leila Lindén (S). Hun frygter, at Bornholm vil miste indflydelse på sundhedspolitikken uden de folkevalgte i regionsrådet.

– Når jeg i Kvickly eller Netto får skældud over køledisken, kan jeg tage det op i Sundhedsudvalget og gå til administrationen. Den mulighed forsvinder nu. Hvem skal slå døren ind fremover? Det er uhyggeligt, at det bliver usynligt, hvem der kan stilles til ansvar, siger hun til Bornholms Tidende.

Den overordnede struktur med fem regioner bevares, men de skal i fremtiden styres af udpegede bestyrelser og referere til en overordnet statslige bestyrelse under Sundhedsministeriet, oplyser flere medier. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslog i efteråret at oprette 21 nye sundhedsfællesskaber, og ifølge TV2 vil disse sundhedsfællesskaber få deltagelse af borgmestre og formænd for kommunernes sundhedsvalg.

Leila Lindén tror, at borgmester Winni Grosbøll (S) og udvalgsformand Bjarne H. Kirkegaard (K) vil få svært ved at erstatte regionspolitikerne.

– Winni og Bjarne har rigeligt at gøre på Bornholm. Sundhedsområdet er overvældende stort, og du skal som politiker bruge oceaner af tid og have indsigt, for ellers bliver du løbet over ende af regnedrengene, siger Leila Lindén, der også mener, at de to bornholmske folketingspolitikere vil få svært ved opgaven.

Sammenligner med færgesag
Hun er bekymret for, om den nye struktur vil forringe patienternes behandlingsmuligheder.

– Jeg synes, det er helt forfærdeligt for os på Bornholm. Hvis man laver en klynge omkring Bornholms Hospital alene, vil jeg være virkelig bekymret. Vi vil altid være afhængige af, at dygtige læger fortsat vil komme over til os, ligesom vi er afhængige af, at bornholmerne kan behandles på Rigshospitalet på Bornholm, siger Leila Lindén.

– Det kan gå hen og blive Bornholmslinjen om igen. Sporene fra færgerne skræmmer. Det er en centralisering af værste skuffe, der ser meget godt ud på et regneark, siger Leila Lindén med henvisning til den kritiserede færgebetjening af Bornholm.

Regeringen præsenterer sundhedsreformen på et pressemøde onsdag klokken 10.

Læs også: