Iværksætter overtager keramikfabrik: Den skal blive på Bornholm – men kan blive flyttet

Den Danske Keramikfabrik i Nexø, der erklærede sig konkurs i december, kommer til at fortsætte, men med nyt navn og måske ny placering på Bornholm.

Iværksætter og investor Frans Grønholdt Truelsen har købt konkursboet – og det er med det klare ønske at genstarte fabrikken, og at den fortsat ligger på Bornholm.

– Fabrikken skal helt klart blive på Bornholm, siger han.

Om den fortsat skal ligge på Møbelfabrikken i Nexø, er ikke helt afklaret endnu.

– Men det kommer til at blive afklaret ret hurtigt, for ellers skal vi være ude til den første. Men om keramikfabrikken fortsat skal ligge her, det kommer selvfølgelig an på hvilke betingelser, vi kan ende på, siger Frans Grønholdt Truelsen.

Men det er sikkert, at den skal blive på Bornholm?

– Ja, helt klart. Dels er der et keramikmiljø her, dels giver det jo ikke mening, at den ligger et andet sted, når vi producerer økoppen, forklarer den ny ejer.

Økoppen er den første produktion af et fælles produkt, de tidligere ejere netop havde sat gang i kort før konkursen, og ifølge Frans Grønholdt Truelsen den ene ting, han kan bygge videre på.

– Det er et lille brand, som dog endnu ikke er udnyttet særlig godt, mener han.

Frans Grønholdt Truelsen træder selv ind som direktør i det nye selskab, og da Den Danske Keramikfabrik er gået konkurs, kan den ikke fortsætte under det navn, men skal have et nyt navn, som endnu ikke ligger hundrede procent fast.

– Men måske bliver det nye navn Bornholms Keramikfabrik, siger han.

Den ny ejer vil ikke selv være daglig leder.

– Der skal ansættes en daglig keramisk leder og keramikere til produktionen, men i begyndelsen kommer jeg til at være her meget. Vi skal have gang i salg og markedsføring, siger Frans Grønholdt Truelsen, der selv har en mere forretningsmæssig baggrund.

Fokus på branding og salg

– Jeg kommer fra tøjbranchen og har forstand på branding og salg, siger han, der for omkring 18 år siden grundlagde det succesfulde tøjmærke Ganni, som han forlod i 2013. Han har siden blandt andet været konsulent for andre tøjbrands, som Rabens Saloner og Won Hundred.

Helt ukendt med Bornholm og keramik er han dog ikke.

– Vi har en tilknytning til Bornholm, da vi har holdt ferie her de sidste 20-25 år og de sidste par år har haft sommerhus her. Jeg har også fulgt keramikfabrikken og kender nogle af de butikker, der får produceret her. Blandt andet Stilleben, siger Frans Grønholdt Truelsen.

– Fra tøjbranchen producerer man meget i udlandet, så jeg var også lidt draget af, at keramikfabrikken producerer herhjemme på dansk jord.

Han mener, at der kan bringes økonomi i keramikfabrikken.

– Men vi skal gøre det mere strømlinet. Det kræver et højere fokus på at være produktiv. De har gabt over utrolig meget, så vi skal fokusere mere. Vi skal også satse mere på salg og markedsføring, siger Frans Grønholdt Truelsen, der mener, det har været en lidt for kompleks konstruktion med 19 ejere.

– Det er for svært at få 19 mennesker til at tale den samme vej.

Hvornår keramikfabrikken igen kan være i gang med produktion, kan han ikke sætte dato på.

– Men det vil være så hurtigt som muligt.