Mandagens leder: Politikerne er endelig vågnet op

Bedre sent end aldrig, kan man sige. Men at der alligevel skulle gå godt 30 år, inden vore politikere opdagede, at den centralisering, der er foregået i vores land igennem mange år og med skiftende regeringer for bordenden, måske ikke var den bedste idé alligevel, er tæt på utroligt.

Men altså. Efter i årevis at have udsultet og støvsuget udkanten i Danmark for alt fra kaserner, seminarier, sygehuse, politistationer – fortsæt selv listen – er det nye politiske plus-ord pludselig decentralisering.

Socialdemokraterne og Mette Frederiksen går til valg på ”et opgør med centraliseringen” og vil blandt andet lægge flere uddannelser uden for de store byer, og i regeringens nye sundhedsreform, som præsenteres inden for de næste par uger og som har bragt regionernes fremtid i spil, skal der oprettes 21 nye ”sundhedsfællesskaber”. Bygget op om de lokale sygehuse.

Spørg i nogle af de gamle, hæderkronede købstæder rundt omkring i Danmark. Tønder eller Ringkøbing, hvor jeg kommer fra, for eksempel.

Her har man mærket på den hårde måde, at vi har levet og lever i et samfund, hvor regnedrengene har styret, og hvor centralisering har været løsningen på alle problemer. Det har været Excelark-drengenes tid. Akademikernes.

Nye store, centrale administrationer er skudt op. Nærheden er forsvundet.

De varme hænder er under pres – af et stigende antal chefer. Ifølge en undersøgelse foretaget af Altinget, er der fra 2006 til 2016 blevet 59 procent flere akademikerne i det kommunale system, 170 procent (!) flere journalister og 273 procent (!) flere ”chef- og specialkonsulenter”.

Chef- og specialkonsulenter? Det er sådan nogle titler, der bør få alle alarmklokker til at ringe hos fornuftigt tænkende mennesker. Hvad skal de? Udover at forstyrre folk i deres arbejde.

I samme periode er antallet af lærere og pædagogisk personale faldet. Og de skal, som salt i såret og som om det hele ikke var slemt nok i forvejen, kontrolleres i hoved og ende.

For akademikerne skal have noget at lave: Der skal indkaldes til møder, og der skal sendes utallige mails ud i systemet, så alle kan se, at der bliver lavet noget.

Centralisering er roden til alt ondt. Det er den danske syge.

Forhåbentlig kommer politikernes opvågnen – deres medicin – ikke for sent. Og forhåbentlig er der ikke blot tale om tomme valgløfter.

PS: I sidste uge skrev jeg her på lederpladsen om de nye sheltere, der skyder op på Bornholm. Jeg fik skrevet, at det er kajakroerne fra Rønne, der finansierer disse. Det er rigtigt, men finansieringen sker sammen med de øvrige kajakklubber på Bornholm. Så skulle det være på plads.