Fra tre til 217 hjertestartere: Nu efterlyser Trygfonden hjerteløbere

I de seneste 10 år har der gennem projektet ”Bornholm Redder Liv” været sat fokus på hjertestarternes vigtighed, når det gælder om at redde liv i forbindelse med hjertestop. Det betyder, at der i dag er 217 hjertestartere fordelt rundt omkring på Bornholm, og flere kommer løbende til.

Det oplyser Grethe Thomas fra Trygfonden

– Det er meget flot antal, især taget i betragtning, at der for 10 år siden bare var tre, siger hun.

– Men det er svært at sige, om der er hjertestartere nok. I udkantsområderne er der jo det, at selvom man hænger hjertestartere op, så kan der godt være langt til den næste. Det er ikke som i byområder, hvor de er tættere placeret. Så i yderområder er det vigtigt, at så mange som muligt hjælper hinanden.

Hjerteløbere

Grethe Thomas pointerer, at Trygfonden derfor gerne vil have flere til at melde sig som hjerteløbere.

Hjerteløbere er nogle, som melder sig frivilligt til at løbe med en hjertestarter, og som befinder sig i nærområdet. Det foregår på den måde, at man downloader en app på sin telefon og tilmelder sig ordningen. Når 112 har fået en melding ind om, at en person har fået et hjertestop, så får de nærmeste 20 hjerteløbere en alarm på deres telefon. Og de løbere, som accepterer alarmen, løber af sted.

Nogle løbere får besked på at løbe direkte til hjertestoppet for at påbegynde genoplivning. Andre løbere bliver guidet til den nærmeste hjertestarter for at bringe den til den, der har fået hjertestoppet. I mellemtiden er en ambulance på vej.

– På den måde stiger chancen for at overleve et hjertestop fra under 10 procent til over 70 procent. Derfor kan man som hjerteløber gøre en meget vigtig forskel, slutter hun.

Du kan læse mere om emnet på hjertestarter.dk