Tilflyttere skal selv hente kommunens velkomstpakke

Hjerteligt velkommen til Bornholm. Vi har en velkomstpakke til dig. Men du skal selv hente den på Borgerservice.

Ordene bliver måske ikke lige præcis dem, men det vil inden længe være en del af budskabet i de velkomstbreve, som borgmester Winni Grosbøll (S) sender til tilflytterne.

”For nytilflyttere lægger vi op til, at det fremgår af velkomstbrevet fra borgmesteren, at hver husstand kan hente en velkomstpakke i Borgerservice”, hed det i den sag om velkomstpakkerne, som udvalget for job, udvikling og fritid godkendte onsdag.

– Det skal vi måske nok se på igen, men vi tænker jo også Borgerservice som en form for butlerordning, hvor tilflytterne skal kunne få alle informationer, siger udvalgsformand Erik Lund Hansen (S).

– Men hvordan det skal gøres helt konkret, får vi et bud på nu. Man kunne måske godt tænke andre måder at gøre det på, siger han.

Ud over tilflytterne vil også indpendlere til Bornholm få en velkomstpakke. Til dem vil den blive uddelt ved arrangementer på deres arbejdspladser. Med pendlerne er målet at knytte tættere bånd til Bornholm for en gruppe mennesker, der allerede arbejder her.

I første omgang bliver der som forsøg uddelt 200 velkomstpakker. For dels koster de penge, og dels kender kommunen endnu ikke pakkernes effekt. Både den og velkomstpakkernes målgrupperne vil senere blive evalueret.

Dansk Folkeparti stemte onsdag i udvalget imod velkomstpakkerne, da René Danielsson (DF) ikke ønsker at sætte kommunale penge i velkomstpakker.

Gaver for 400 kroner

Hver af velkomstpakkerne kommer til at indeholde gavekort til bornholmske indræts- og kulturtilbud. De vil få en samlet værdi af cirka 400 kroner. Eksempler kan være to billetter til Rønne Theater, Musikhuzet og Rønne Svømmehal.

Pakkerne vil desuden rumme den trykte tilflytterguide, en folder fra biblioteket og information om muligheden for at booke tid i idrætshallerne.

Dermed lægger Bornholm op til at gå anderledes til værks end andre kommuner, der også har velkomstpakker til tilflyttere. I flere kommuner rummer pakkerne også tilbud fra private.

Blandt i alt 33 tilbud fra private aktører kan tilflyttere til Ringkøbing-Skjern for eksempel komme gratis til fodbold i FC Midtjylland og til ligahåndbold i Skjern. Eller på rundvisning i et whiskydestilleri, ligesom et lokalt fitnesscenter tilbud halv pris i en periode.

– Vi har slet ikke snakket om gaver fra private, for på den måde bliver det måske også sådan en reklameting mere end et billede af Bornholm. Vi har talt om de tilbud, som kommunen allerede støtter, fordi det jo også er kommunen, der står som giver, siger Erik Lund Hansen.

– Vi har jo heller ikke et superligahold, og med al respekt ved jeg heller ikke, hvor attraktivt det er at invitere folk en tur på Nexø Stadion, siger han.

Nyt er også fire årlige velkomstarrangementer for tilflyttere, som kommunens Tilflytterservice nu er ved at planlægge sammen med borgerforeningerne.