Fossiljæger: Spændende at kunne bidrage til videnskaben

– Jeg gik rundt ved Pyritsøen, hvor jeg egentlig var på udkig efter plantefossiler og havde også fundet lidt forskelligt. Så var der en sandstensblok, der var meget plan og så ud til at have nogle lagdelinger. Den indbød nærmest til, at jeg gik hen til den med hammer og mejsel og flækkede den.

Det fortæller 46-årige Christian Bach Hansen fra Aalborg om den sensommervarme dag i oktober 2018, da han flækkede stenen og åbenbarede fodaftrykket fra en ny type dinosaur på Bornholm.

– Jeg tror, at jeg gik rundt i et kvarters tid og kløede mig i hovedet. Jeg tog et billede og lagde det op i gruppen på Facebook og spurgte, om nogen kunne afkræfte, at der var tale om et aftryk af et fodspor. Det var der ingen, der gjorde. Jeg blev i stedet opfordret til at gå videre med det og kontakte Jesper Milán. Kort efter, at jeg havde afleveret stenen hos ham i Faxe, kunne han bekræfte, at det var et aftryk af en dinosaurart, der ikke tidligere var fundet på Bornholm.

Tre gange danekræ

– Jeg synes, det er spændende, når de fund, man gør, kan bidrage til videnskaben, siger Christian Bach Hansen.

– Det er mit tredje fund, der er gjort til danekræ. Jeg har tidligere fundet en lille krokodilletand ved Aarhus, og kort efter turen til Bornholm, var jeg ude ved den jyske vestkyst, hvor jeg fandt knogler efter et havlevende reptil, sandsynligvis en svaneøgle, som man ellers kun har fundet ved Hasle.

– I de første mange år var jeg altid på sommerferie på Bornholm, for størstedelen af min familie er oprindelig fra Bornholm. Da jeg var barn, var det helt store at fiske. Det med at gå på fossiljagt kom først langt senere, og faktisk var det i efteråret første gang, at jeg kiggede efter fossiler på Bornholm.

Kan lide at nørde

– Men jeg kommer helt sikkert igen, erklærer Christian Bach Hansen, som er arbejds- og organisationspsykolog og traumeterapeut.

– Jeg synes selv, at fossiljagt er en nørdet interesse, men jeg kan godt lide at nørde, og så er det skønt at komme ud i naturen, slutter Christian Bach Hansen.