Guldgubber, forlis og folkedrab: Museet er klar til at tage fat på vinterens foredrag

Guldgubber, forlis, teater og det armenske folkedrab – det er blot nogle af de emner, der bliver dækket i vinterens lørdagsforedrag på Bornholms Museum.

Museet har sammensat en bred vifte af foredrag, som dels viser noget om, hvad museets inspektører og arkæologer går og arbejder med, og dels giver nogle friske pust udefra, hvor forskere fra forskellige kanter giver nye perspektiver på bornholmernes historie og bornholmsk historie i bred forstand, fortæller museumsinspektør Jakob Seerup i en pressemeddelelse, som fortsætter:

Årets første foredrag er på lørdag, den 12. januar, hvor chefarkæolog Finn Ole Nielsen giver en status over, hvad der er fundet i den bornholmske muld i løbet af 2018. Det er efterhånden en tradition, at mange af øens amatørarkæologer og detektorentusiaster dukker op til dette arrangement.

Lørdagen efter vil der være et foredrag om forlis, strandinger og redningsvæsen i mands minde, det er Stig Rasmussen fra redningsstationen i Nexø, der fortæller. Jakob Seerup supplerer med en introduktion med udgangspunkt i museets særudstilling om forlis.

Sæsonen byder også på en række andre arkæologiske foredrag: Arkæolog Michael Thorsen fortæller om de nyfundne helleristningsfelter på Nordbornholm, museumsassistent René Laursen fortæller om fundene fra Guldhullet og arkæolog Anders Pihl fortæller om nye perspektiver i organisationen af det bornholmske landskab i tidlig middelalder.

Dertil er der en række foredrag af bredere kulturhistorisk tilsnit: Finn Kjerulf Hansen fortæller om Aa Kirkes døbefont, sprogforsker Alex Speed Kjeldsen beretter om det bornholmske ordbogsprojekt og teaterchef Jens Svane Boutrup introducerer ”Bornholmerkrøniken” – en fortælling om Bornholms nyere historie som teater.

Museumsinspektør Jakob Seerup selv fortæller om sygeplejersken Valborg Hjorths eventyrlige karriere, og lektor Matthias Bjørnlund kommer og fortæller om det armenske folkedrab samt giver det en bornholmsk vinkel.

Alle foredrag begynder kl. 12, og man skal blot betale almindelig entré. Medlemmer af Museumsforeningen har fri adgang.