Miljøstyrelsen afliver ræveteori uden dna-beviser

Ræven, der torsdag dukkede op i en vejkant i Almindingen, kommer ikke til at tjene som bevis for teorien om, at den bornholmske ræv alligevel ikke er uddød. Miljøstyrelsen har nemlig besluttet ikke at teste rævens dna.

Efter en røntgenfotografering af dyret, har styrelsen droppet at gå videre med sagen.

– Der er ikke blevet fundet hagl i ræven, så den er altså ikke skudt. Den er trafikdræbt. Den var temmeligt ødelagt, og der var meget blod, men der var ikke noget blod på vejen. Det er helt atypisk og helt usandsynligt, at den skulle lade være med at bløde på det sted, hvor den blev dræbt. Nogen må have samlet den op et andet sted og taget den med til Bornholm, siger biolog Hans Erik Svart, der er specialkonsulent i Miljøstyrelsen.

Der er tale om en to-tre år gammel hanræv.

Pilen peger på et dyr ovrefra

En dna-test ville sandsynligvis kunne afsløre dyrets ophav – om det slægter den tidligere bornholmske rævebestand på, eller om det stammer fra eksempelvis Sverige eller Sjælland.

– Naturstyrelsens folk på Bornholm har ikke set nogen ræve, selvom ræven er et dyr, som man trods alt ofte ser. Og Jens Kofoed (naturvejleder, red.) har samlet alle de her fækalier på steder, hvor ræven typisk ville markere, og de er blevet testet for dna, men ingen af dem har vist ræv. De har vist kat og mårhund, men ingen ræv. Vi har altså ingen indikation af, at der skulle være ræv overhovedet. Pilen peger mod, at nogen af en eller anden grund, som vi ikke kan gennemskue, har taget den med og placeret den i vejkanten, siger Hans Erik Svart.

Derfor har Miljøstyrelsen valgt ikke at prioritere at lave en dna-test for ophav, der er en både dyr og omfattende affære.

– Hvis der skulle laves en dna-undersøgelse af denne her ræv, så kunne den ikke bare stå alene. Så får du ikke svar på noget som helst. Den skal kombineres med undersøgelser af ræve andre steder fra, før du har en sammenligning. Den skal også kombineres med undersøgelser af ræve fra biologiske samlinger, som man ved, kommer fra Bornholm. Det er altså ikke bare lige at sige, at vi laver da en analyse af det her ene dyr, siger Hans Erik Svart.

Gemmes for eftertiden

Miljøstyrelsen har derimod ingen intentioner om at smide dyret ud. Lige nu ligger ræven i en fryser hos Naturstyrelsen.

– Den kommer nok til at ligge på en eller anden museumssamling. Selvfølgelig vil vi gerne have, at man opbevarer materialet, hvis der senere skulle være nogle forskere, der gerne vil kigge på den. Natur Bornholm vil vist gerne have kraniet, og ellers vil vi gerne stille det til rådighed for de museer, der ønsker at have det, siger biologen.

Derudover vil stykker af rævens muskler blive lagt i sprit, så det senere er muligt at lave dna-undersøgelser, hvis nogen er interesseret.

Fundet af den døde ræv rokker altså ikke umiddelbart ved Miljøstyrelsens overbevisning om, at den bornholmske ræv døde af sygdom i 80’erne, men biologerne tager alligevel fundet alvorligt.

– Vi vil lige bede Naturstyrelsens folk om at være ekstra opmærksomme på det her og holde øjnene åbne for, om der skulle være nogen ræve. Særligt i det område, hvor den døde ræv blev fundet, siger Hans Erik Svart.