Kit Claudi: Skibskollision, Østermarie-drabet og Danmarks største politiaktion var blandt 2018’s største opgaver

2018 blev afrundet og opsummeret, da politi, beredskab, hjemmeværn mødtes til årets nytårsparole onsdag.

Politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen kiggede tilbage på et år med flere store opgaver for Bornholms Politi og de øvrige myndigheder.

Om drabet på en 34-årig kvinde i Østermarie i april bemærkede hun, at det hurtigt lykkedes at opklare sagen og få dømt kvindens 51-årige kæreste.

– Allerede i oktober fik vi dømt gerningsmanden. Også retten arbejder hurtigt på Bornholm, sagde politidirektøren, som roste for Hjemmeværnet for deres hjælp med at sikre afspærringen ved gerningsstedet flere dage efter forbrydelsen.

– I stiller op – og tager den lange nattevagt med smil. Vi er rigtigt glade for den bistand, som vi får i disse akutte situationer. Den kan vi ikke takke nok for. I år blev det faktisk til 50 indsatser, som hjemmeværnsfolkene frivilligt gav til politiet – og dermed til samfundet.

Gæst på Folkemødet

Kit Claudi Grøn-Iversen,der tidligere stod i spidsen for Fyns Politi, var endnu ikke tiltrådt, da hun inspicerede politiarbejdet ved Folkemødet i juni.

– Jeg var forbi som praktikant og blev imponeret over den særlige bornholmske ånd, som opgaven løses i. Folkemødet er Danmarks største politiaktion, og vi skal – uden at hype trusselsniveauet – tage hånd om at skabe en god oplevelse.

Ved sommerens store skovbrande i Sverige blev bornholmske brandfolk sendt nordpå for assistere deres svenske kolleger, og det påskønnede politidirektøren.

– Hatten af for jer, der tog en tørn nordpå. Og tak fordi I var klar hele sommeren til at passe godt på Bornholm også.

Til lands og til vands

På eget territorium blev der i sensommeren slået alarm på Svaneke Bryghus, som politidirektøren spøgefuldt beskrev som “en absolut samfundsvigtig institution”. Og igen, da et fragtskib kolliderede med en polsk fiskebåd 12 sømil syd for øen.

– Heldigvis viste redningsberedskabet igen sin duelighed, og selv om fiskebåden sank på kort tid, endte det med mistet skib, 16 våde sømænd – og ingen nævneværdig forurening af det sårbare farvand omkring Bornholm, sagde politidirektøren til sine kolleger.

I 2019 skal kriseberedskabet videreudvikles og nye hjælpemidler og metoder tages i brug.

– Vi skal stå sammen om at videreudvikle kriseberedskabet i den næste periode, så Bornholm fortsat kan være Danmarks tryggeste lokalsamfund, lød det fra politidirektøren.