Beredskabet mistede kontakten til Nordbornholm ved strømafbrydelse i 2018: ‘Situationen er alvorlig’

Når et træ vælter elledningerne, eller søkablet til Sverige får en defekt – som det skete i august i fjor – kan det skabe ganske farlige situationer på den nordlige del af Bornholm, fordi telesignalet forsvinder, når strømmen er væk.

Denne potentielle risiko lagde politidirektør Kit-Claudi Grøn-Iversen vægt på, da hun onsdag holdt tale ved beredskabsmyndighedernes nytårsparole.

– Vi kunne ved seneste strømudfald konstatere, at når strømmen går, så taber vi al teleforbindelse til nordøen, forklarede politidirektøren.

Problemet eksisterer, fordi telefonmasterne ikke bærer backup-batterier, der kan aktiveres i en nødsituation.

Ifølge politidirektøren har politi og beredskab på de indre linjer arbejdet for at forbedre teleinfrastrukturen, men det er kompliceret.

– I udbuddet af teleydelserne er simpelthen ikke stillet krav om backup, og så har vi balladen.

– Forhåbentligt får vi en løsning på plads med hjælp fra de nationale operative stabe og vores lokale medlemmer af Folketinget, sagde Kit-Claudi Grøn-Iversen i sin tale, hvor hun gik til problemstilingen med et glimt i øjet.

– Vi har overvejet, om vi skal genindføre cykelordonnanser og brevduer, eller om vi igen skal forberede os på at råbe fra kirketårnet i Olsker, hvis vi skal have alarmeret beredskabet på Nordøen.

– Spøg til side. Situationen er alvorlig, og vi forfølger fortsat sagen.

I august sidste år var strømmen en tirsdag eftermiddag væk i fire timer på hele øen.