Nye tal: Markant flere bornholmere har fået psykiatrisk diagnose siden 2013

En stadig større del af den danske befolkning har i dag en psykiatrisk diagnose end for fem år siden. Og Bornholm er en af de kommuner, der fører an i udviklingen.

Det viser en ny undersøgelse som KL’s nyhedsbrev Momentum har lavet på baggrund af anonymiserede data fra Sundhedsstyrelsen og Danmarks Statistik.

I 2018 havde 5,9 procent af bornholmerne over 18 år en diagnose fra psykiatrien. Fem år tidligere gjaldt det 4,6 procent.

Landsgennemsnittet i 2018 var 5,0 procent, og når forskerne sammenligner de forskellige kommuner, ses det, at Bornholm er et af de steder, hvor psykiaterne har haft travlest siden 2013. Dengang var Bornholm nummer 30 ud landets 98 kommuner på listen. I 2018 har Bornholm (inkl. Christiansø) den 13.-højeste andel af personer med en psykiatrisk diagnose.

Hvorfor flere og flere diagnosticeres med en psykiatrisk lidelse disse år, står ikke helt klart, forklarer professor Jakob Kjellberg, VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

– Noget handler formodentlig om, at der rent faktisk er flere, der har en lidelse, og hvis den udvikling sker samtidig med, at der er ændret nogle strukturer omkring skolen, ydelsesmønstre og krav fra arbejdsmarkedet, så bliver diagnoser noget, der i højere grad efterspørges, siger han til Momentum.

Angst og belastningsreaktioner som stress hører til blandt de mest udbredte diagnoser. I alt har 242.000 danskere over 18 år og 45.500 børn en psykiatrisk diagnose.