Leder: BAT har brug for en rusketur – og bornholmerne en cykel

Er tiden efterhånden ikke moden til at genoverveje og reformere den offentlige trafik på Bornholm. Sådan for alvor?

I 2018 landede Bornholms Amts Trafikselskab et underskud på syv millioner kroner, og også i år forventes det, at BAT kommer ud med et underskud.

BAT-budgettet for 2019 er på dagsordenen, når Natur- og miljøudvalget holder sit næste møde, og der er lagt op til en spareplan, som sikkert vil betyde, at ruter må nedlægges.

Det bliver den velkendte salami-metode, men måske man i stedet skulle benytte lejligheden til at tænke helt nye, grønne tanker om det med den offentlige trafik på Bornholm. På vores lyse, grønne ø.

Måske man skulle lave en langtidsholdbar investering i stedet?

For det giver jo ingen mening. Sat på spidsen: Der kører store, gamle busser rundt på Bornholm og forurener, og det værste kommer her: Der er ingen passagerer ombord.

Hvor tit ser man ikke tomme busser suse rundt på øen?

Det kan da ikke hænge sammen, er den første tanke, man uvilkårligt får, og det kan det så heller ikke, viser regnskaberne.

Man burde starte med at se på det materiel, man har.

De store, dieseldrevne busser.

Skulle de ikke – burde de ikke – erstattes af miljørigtige minibusser?

På billedet her på siden kan du se, hvordan det eventuelt kunne se ud.

Billedet er taget i Viborg, hvor man kører med de såkaldte ”Sprinter City”-busser. Den er kortere, og den er, som man næsten kan regne ud, mere miljøvenlig. Og kan også køre uden for byerne. På ruter, hvor der ikke er særligt mange passagerer.

Et andet initiativ – et seriøst alternativ – kunne være, og nu griner du sikkert, men jeg mener det ganske alvorligt:

Kommunalt tilskud til el-cykler.

Der er ingen distancer – ingen ruter – på Bornholm, der på en elcykel behøver at tage mere end en time. Og det er vel i forvejen det, som mange bruger i bussen, som skal alle mulige og umulige steder hen på sin vej end fra A til B?

På den måde ville man også gøre noget for folkesundheden. Er det ikke noget med, at den halter her på Bornholm i forvejen?

Det er to fluer med et smæk.

Jeg er klar over, at det kræver mod.

Men forestil dig overskrifterne og den positive opmærksomhed:

Bornholm dropper de store, tomme, beskidte busser – og opfordrer borgerne til at tage enten den lille hybride city-bus eller cyklen.

Se, DET er noget, der ville give genlyd! Og bringe bornholmerne – og Bornholm – i bedre form.