Otte lærere mister jobbet i morgen. Pædagoger skal gå ned i tid

Otte lærere på Bornholms folkeskoler vil tirsdag få besked om, at de mister deres job fra starten af det nye skoleår. Samtidig vil seks pædagoger og pædagogmedhjælpere skulle gå ned i tid, hvis de vil bevare deres job.

– Det handler om, at børnetallet totalt set stadig er nedadgående, selvom fødselstallet er stigende. Det vil tage et stykke tid at rette op på, og derfor er vi nødt til at tilpasse, siger Morten Riis (EL), formand for børne- og skoleudvalget.

At der bliver brug for færre lærere og pædagoger handler ikke kun om, at færre starter i 0. klasserne. Ved 7. klasser bliver der igen set på klasserne, og også her er antallet af elever gået ned.

– Det betyder, at vi heller ikke kan danne lige så mange klasser i overbygningen som hidtil, siger Morten Riis.

– Jeg synes selvfølgelig, at det er ærgerligt, at vi nu er nødt til at tilpasse og fyre nogle folk. Det kan vi bare ikke lave om på, for vi mangler nogle børn, siger han.

Snart skal der måske ansættes

Lidt paradoksalt kan der inden længe blive brug for at ansætte både lærere og pædagoger igen. For folkeskolerne bliver i år tilført fem millioner kroner ekstra. Kommunalbestyrelsen beslutter bare først i februar, hvordan de penge skal bruges.

– Ud fra vores workshop for nylig kan vi se, at der er et ret stort ønske om en to-voksen ordning. Den politiske beslutning er bare ikke på plads endnu, så vi er nødt til at tilpasse nu. Men om nogle måneder kan vi så måske ansætte nogle af dem igen, hvis vi får en to-voksen ordning, siger Morten Riis.

Selv uden en to-voksen ordning tror Morten Riis, at bedre tider er på vej i folkeskolerne.

– Jeg tror helt sikkert på, at vi får flere børn i folkeskolen. Jeg tror også, at det vil ske i den her valgperiode. Så der bliver arbejde til folk igen, siger han.

Også kommunens skolechef Espen Fossar Andersen tror på, at i hvert fald nogle af de berørte lærere og pædagoger vil kunne vende tilbage.

– Ja, det vil sagtens kunne ske. Vi ved også af erfaring, at der kan ske noget i løbet af foråret, hvor lærere og pædagoger kan melde ud, at de går på pension eller barsel. Hvis der opstår ledige stillinger, vil alle kunne søge dem. Også dem, der nu mister jobbet, siger han.

– Lige nu er vi bare nødt til at handle ud fra hvad vi ved på nuværende tidspunkt. Det ville være useriøst at satse på, at der kommer en to-voksen ordning, når der ikke er truffet nogen beslutning om den.

– Vi må sige som den norske statsminister: At bornholmerne skal lave nogle flere børn, siger Espen Fossar Andersen.