Minister holdt mus-samtaler med bornholmske bisoner

– Jeg vil næsten lægge hovedet på blokken på, at vi får bisonerne at se, sagde skovfoged John Orbitt, da den brogede gruppe af Venstre-politikere, medarbejdere fra Naturstyrelsen og pressefolk lagde an til at forlade bilerne og bevæge sig dybere ind i Almindingen til fods.

Sammen med miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), der i dagens anledning var trukket i et par vandrestøvler og praktiske Fjellräven-bukser, dannede John Orbitt fortrop.

Og han fik ret.

Efter fem minutters vandring hen over mos, mudder og knækkede grene kom flokken af bornholmske bisoner til syne mellem træstammerne.

– Jeg har en gang haft en nærdødsoplevelse herinde. En bison jagtede mig, efter jeg kom for tæt på dens kalv. Det var sgu lige ved at gå galt, fortalte skovfogeden, som opfordrede til afstand og forsigtighed, da de nysgerrige bisoner begyndte at nærme sig menneske-delegationen.

– Nu skal vi vist snart tilbage i bilerne, sagde Peter Juel-Jensen, der tog del i ekskursionen.

– Jeg kan holde mus-samtaler med dem, jokede Jakob Ellemann-Jensen, der lørdag besøgte Bornholm for blandt andet at deltage i Venstres nytårsmøde i Aakirkeby Hallerne.

Minister: Det er fantastisk

I slutningen af november blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at gøre forsøgsordningen med bisoner i Almindingen permanent.

Desuden skal indhegningen udvides fra de nuværende to kvadratkilometer til otte – hvis Naturstyrelsen kan finde finansiering til projektet, vel at mærke.

Jakob Ellemann-Jensen er glad for beslutningen:

– Det lader til, at både bisoner og bornholmere er tilfredse, så jeg er egentlig meget glad for, at vi kan fortsætte projektet her.

Hvornår en eventuel udvidelse kan blive en realitet, er dog for tidligt at svare på, mener han:

– Jeg håber, vi snart kan få nogle interessenter på banen, og så skal vi selvfølgelig have det i udbud. Jeg tror ikke, at selve opsætningen tager lang tid.

Tidligere har Jakob Ellemann-Jensen besøgt det område i Polen, hvorfra Bornholm har fået sine bisoner. Dengang lykkedes det dog ikke at finde frem til de store dyr, fortalte ministeren, som derfor var henrykt over at komme tæt på de bornholmske bisoner lørdag.

– Man bliver ramt af en form for ærefrygt, når man kommer tæt på et så stort dyr. Man ved jo godt, hvem der bestemmer – og det ved den også. Det er fantastisk at se dem så tæt på i deres naturlige omgivelser. De lader til at trives, og mine lystige svende herovre lader til at have godt styr på det. Det er fedt, sagde han.

Bisoner hjælper økosystemet

Også Søren Friese, skovrider ved Naturstyrelsen, tog del i lørdagens skov-delegation. Ligesom ministeren er han glad for, at bisonerne får lov til at blive på Bornholm. De store dyr gør nemlig mange gode ting for naturen, forklarede han:

– Bisonerne kan lave ravage. De skræller træerne og tramper vores grøfter til, så vandet får sit naturlige løb tilbage. De spreder frø, fordi de har frø i pelsen. De laver al mulig ballade, som betyder, at økosystemet bliver mere naturligt, end det var.

Søren Friese påpegede endvidere, at en del af træerne i Almindingen er plantet i rækker, hvilket gør skoven artsfattig. Bisonernes hærgen skaber derfor flere levesteder til de truede arter i skoven.

Hvis det lykkes at udvide indhegningen, er planen at tilføje flere bisoner til flokken, som i dag består af 13 dyr.

Op mod 50 bisoner kan i fremtiden få hjemme i Almindingen.

– Det vil betyde, at deres gode effekt bliver spredt over et større område, sagde Søren Friese.