Byens første nye helårshus i mange år er på vej

Det er ved at være rigtig mange år – hvis ikke årtier – siden, der sidst blev bygget nye helårshuse i Allinge. Men nu sker der igen noget på den front.

Ikke nok med, at mange af byens huse i de seneste år er blevet sat i stand – nu bliver der også bygget nyt.

På Møllevangen 21 er det tidligere hus stille og roligt blevet pillet ned, og så har tømrer Jacob Lund fra enmandsvirksomheden JL Østerlars gået og bygget et helt nyt energivenligt hus.

Lund vurderer, at det nye topmoderne hus kun er det første i en række. For han hører snak om andre mulige husbyggerier i byen.

– Det sidste hus, der blev bygget, var jo længere oppe, og det er en 15 år siden. Og inde i Allinge er der ikke blevet bygget noget siden ”way back”, fortalte Jacob Lund, imens han før jul gik og gjorde klar til, at de store vægelementer skulle monteres på det velisolerede fundament.

Moderne huse bygger man selv

Der er sket meget med byggeskikken siden 70’erne, 80’erne og starten af 90’erne, hvor Allinge blev udvidet med nye boligkvarterer i det øvre Allinge. Ikke mindst er der sket meget på bæredygtigheds- og energifronten. Så ønsker man sig et Allinge-hus, der er moderne i den henseende, må man bygge et.

Går man forbi Møllevangen i dag, vil man da også se et hus, der ikke ligner de andre af kvarterets huse. Det omkring 250 kvadratmeter store hus er netop bygget med bæredygtighed og lavt energiforbrug for øje, så et ellers meget benyttet materiale som mursten får man svært ved at skimte.

– Skelletvæggene er omkring 25 centimeter tykke, og uden på er der en seks centimeter tyk træfiberplade. Man slipper for at skalmure det, som de andre huse på vejen. På den måde kan vi gøre væggene 12 cm smallere, samtidig med at vi giver seks centimeter mere isolering og sparer små 70.000 kroner i mursten.

– Alt i alt giver løsningen det her hus 12 kvadratmeter mere indendørs, fordi man får 12 centimeter mindre i væggene, fortæller Jacob Lund.

Huset er isoleret med træfiber i stedet for eksempelvis glasuld, som det er meget energikrævende at fremstille. Og som gavl har det et stort vinduesparti.

Jacob Lund forventer, at bygherrerne kan flytte ind i det til foråret.