Ny brugsuddeler: De små butikker i de mindre byer er utrolig vigtige

Efter fire og et halvt år på posten som brugsuddeler i Østerlars giver Christa Jensen snart stafetten videre til Jørn Ole Pedersen. Han er bornholmer og har en lang karriere indenfor detailhandel bag sig.

– Jeg har faktisk arbejdet i butik, siden jeg var 15 år gammel, fortæller Jørn Ole Pedersen, som nu er 62.

– Oprindelig blev jeg uddannet som isenkræmmer i Neksø. Senest har jeg haft en stilling som souschef i SuperBrugsen i Hasle, og jeg har også været i en årrække i både Kvickly i Rønne og i Tøj & Sko. Jeg var i sin tid med til at starte Fætter BR op i Rønne, og så har jeg arbejdet 12 år i KB Sport, som nu hedder Sportmaster, fortæller Jørn Ole Pedersen.

Nu ser han frem til at tage fat i Østerlars.

– Selv om jeg er 62 år, er jeg absolut ikke klar til at trække mig tilbage, som mange ellers gør. Jeg har meget energi og mener, at der her er et utrolig interessant arbejde at gå i gang med, at få drevet butikken videre.

– Christa har jo gjort en fantastisk stort stykke arbejde i Brugsen i Østerlars gennem de seneste fire år, og hun har virkelig sat butikken ind i en rigtig god stil. Så det arbejde glæder jeg mig til at fortsætte med, så vi også i fremtiden kan have en butik, der kan overleve.

– Præcis hvad det kommer til indebære, det er for tidligt at sige endnu. Men vi kan jo for eksempel se, at der er mange unge mennesker, der kommer og handler i butikken. Der er også en stigende tendens til, at folk gerne vil handle økologisk, og at man gerne vil købe lokale råvarer, også selv om de måske koster lidt ekstra. Så det er noget af det, jeg vil forsøge at arbejde videre med.

Noget af det, som vil være nyt for Jørn Ole er, at han som uddeler i Østerlars fremover kommer til at arbejde for en bestyrelse.

– De andre butikker som SuperBrugsen og Kvickly er jo ejet af COOP, men det her er jo en brugsforening med en bestyrelse, som jeg refererer til. Så det er en ny ting, jeg skal vænne mig til. Men jeg ser frem til et brugbart og aktivt samarbejde med bestyrelsen, og jeg forventer helt bestemt et samarbejde, der går i begge retninger.

De små butikken er vigtige

Jørn Ole Pedersen erkender, at det store antal detailbutikker på Bornholm – altså at der er flere om buddet – gør det til en udfordring at drive en mindre butik i en lille by. Men han er ikke i tvivl om, at det er vigtigt at holde liv i butikkerne på landet:

– Det er svært at hamle op med nye flotte butikker, hvor alting skinner og er flot. Men de små butikker i de mindre byer er utrolig vigtige for, at byerne ikke skal gå i stå. I mange byer er butikken samlingsstedet, og nogle steder er butiksuddeleren jo nærmest byens borgmester, siger han med et grin.

Så han er fortrøstningsfuld for butikkens fremtid:

– Det er vigtigt for et lokalsamfund, at der er en velfungerende butik, men det er kunderne, der i sidste ende bestemmer, hvor de vil handle. Derfor skal butikken f.eks. altid have basisvarerne på plads. Det skal bare være i orden. Butikken i Østerlars fører en del bornholmske produkter, og der er udfordringen selvfølgelig, at produkterne nok er lidt dyrere. Men det er kunderne, der beslutter hvilke varer, der er i butikken.

– Jeg vil arbejde for, at butikken kan bestå i rigtig mange år endnu, og jeg har fået at vide, at der også er mange yngre mennesker, der kommer og handler i brugsen i Østerlars.

– Jeg glæder mig til at lære kunderne at kende og få en dialog med dem.

– Alle kunder er vigtige, og bare 4-5 faste kunder kan gøre en kæmpe forskel for en lille butiks overlevelse. Jeg vil gerne spørge kunderne ind til deres ønsker, om de synes, der er noget, der mangler. Men jeg forventer ikke, at der kommer til at ske den helt store revolution ovenpå det store arbejde, som Christa har gjort i forvejen.