Lufthavnschef er strandet i thailandsk storm

“Pabuk” er navnet på den kraftigste tropiske storm i Thailand uden for monsuntiden i 30 år, og den rammer blandt andet flere af landets ferieøer i løbet af fredagen.

På den ene af disse øer, nemlig Koh Tao, befinder chefen for Bornholms Lufthavn, Christina Dideriksen, sig sammen med sin familie i form af sin mand, Frank, og deres to piger på henholdsvis 14 og 18 år.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har titusindvis af turister i Thailand forladt øerne Koh Phangan og Koh Tao af frygt for den tropiske storm, som vil byde på voldsomme regnskyl, kraftige vindstød og op til syv meter høje bølger, som ventes at slå ind over øerne, som især i julen og ved nytår er særdeles populære blandt turister.

Allerede onsdag begyndte en masseflugt fra øerne, noterer AFP, hvilket betød, at fyldte færger i rutefart sejlede turister ind til fastlandet. Samtidig blev svømning forbudt, og siden onsdag har ingen færger sejlet i farvandet.

Koh Tao, som sammen med øerne Koh Phangan og Koh Samui ventes at blive ramt af stormen, inden denne fortsætter ind mod fastlandet, er på kun 21 kvadratkilometer, hvilket betyder, at den kunne ligge cirka 28 gange på Bornholm. Dens beliggenhed er ud for Chumphon i det vestlige hjørne af Thailandbugten.

Ifølge TV 2 har den fungerende borgmester på Koh Tao, som er et af Sydøstasiens fineste steder at dykke, oplyst, at både, som sejler til fastlandet, er overfyldt med turister, men at der dog stadig er mange, som har valgt at blive. Sebastian Pelt, meteorolog på TV 2 Vejret, oplyser, at Pabuk vil byde på vinde omkring stormstyrke, mens vindstødene kan nå orkanstyrke, eller det samme som 120 kilometer i timen.

– Det bliver dog de store mængder regn, der vil kunne give de største problemer, når Pabuk går i land, siger han på tv2.dk.

I læ

Christina Dideriksen med familie er nogle af de turister, der har valgt at ride stormen af på Koh Tao, og over telefonen oplyste hun fredag ved 9-tiden formiddag dansk tid – hvilket svarer til klokken 15 Koh Tao-tid – at familien og de venner, de bor hos, er ved godt mod.

– Jeg tror, vi er lidt heldige, siger hun på en udmærket telefonforbindelse, som ikke umiddelbart bærer præg af de cirka 8.774 kilometer, der er mellem hende og Bornholms Tidende.

– Stormen ser ud til at komme lidt sydligere ind end … hov, nu blæser det lige lidt meget her, kan jeg mærke, afbryder lufthavnschefen sig selv, men fortsætter så:

– På nogle af de varsler, der har været, så stormen ud til at gå lige hen over den lille ø, vi befinder os på, men nu lader det til, at den går lidt sydligere, end vi havde forventet.

Og frygtet måske?

– Ja … ja, det er selvfølgelig rigtigt. Og vi har da hørt, at mange har taget båden væk herfra for ikke at risikere at være her, men der er da stadig nogle tilbage.

Familien har været på øen siden den 30. december og holdt nytår sammen med de venner, de bor hos, og som altså har hus på øen.

– Så vi vidste godt, at der kom storm, men vi skal jo være her en uge, siger hun.

Huset, som de i alt seks mennesker bor i, ligger i Cape Shark på Koh Taos sydlige del.

– Vi ligger lidt i læ i en lille bugt, siger Christina Dideriksen.

– Huset er af beton og ligger cirka 20 meter over havets overflade, mens andre huse ligger helt nede i vandkanten. Vi ligger lidt oppe af skråningen og kan kigge ud over de store bølger, som er begyndt at rulle ude på havet. De har jo varslet op mod syv meter. Men lige nu regner det meget. Det startede her til morgen, og jeg tror, det kulminerer i løbet af natten. Stormen er jo relativt hurtigt overstået, jeg tror, det tager et døgns tid og så med lidt efterdønninger hen over weekenden.

Har I på noget tidspunkt overvejet at sejle ind til fastlandet?

– Nej, slet ikke. Vi fik i onsdags at vide, at dem, der bor her på øen, blev varslet om, at nu sku’ man se at få handlet ind, for den sidste forsyningsbåd kom i onsdags, og den næste kommer først efter weekenden. Og eftersom der ikke bliver produceret noget her på øen, så er der stort set ikke andet at få, end det butikkerne har. Så de hamstrede helt utroligt meget, det var helt vanvittigt.

Jeg har på Facebook set, at I har hamstret vin og æg?

– Haha, ja, det var, fordi alle hamstrede æg … det er åbenbart vigtigt. Der er jo også en masse hoteller, som har skullet købe ind, så de havde morgenmad til dem, der er tilbage. Her er fem supermarkeder, og vi var rundt til dem alle, og i det sidste købte vi de 12 æg, der var tilbage. Så nu kan vi da få noget morgenmad.

Da selskabet torsdag aften ville ud at spise, kunne det da også konstatere, at mange restauranter er lukket ned.

– Det er kun ganske få steder, der holder åbent, siger Christina Dideriksen.

– De er jo blevet varslet om, at det er en 30 års-storm, og det har folk altså taget ret alvorligt. Der er jo også mange af de lokale, der bor i knap så gode små huse, som ligger ude på skråningerne.

Det område, familien bor i hos deres venner, er et resortområde, hvor man kan se, at mange af turisterne ikke er dukket op.

– De har simpelthen valgt det fra på grund af stormen. Og der sejler jo heller ikke nogen både nu, siger hun.

Det er vel heller ikke et farvand, man har lyst til at sejle ud på nu?

– Nej, det har rejst sig godt.

Og det kan I se fra huset?

– Ja, vi sidder og kigger ud over havet.

Går bølgerne mod stranden ved jer?

– Vinden kommer nordøst fra, og vi bor lige i hjørnet af en bugt og kan se, hvordan bølgerne slår ind mod land på den anden side. Vi har talt med nogen, som bor her nedenfor to meter over havets overflade, og de var da ret bekymrede. Også i forhold til, om taget skulle blæse af. Men lige nu virker det, som om regnen og bølgerne er det værste, vinden er måske ikke så slem som forventet, fordi stormen bevæger sig lidt sydligere.

Hvad skal fødselsdagsmenuen bestå i?

– Haha, det bliver ikke noget vildt. Vi bevæger os ikke ud i aften, men bliver hjemme, og vi havde håbet på, at vi ku’ få noget god fisk, som de har meget af hernede, men fiskerne har jo heller ikke været på havet, så det bli’r stille roligt med noget hvidvin og noget … ja, bare lidt hygge.

Og æg vel, det er jo det, I har købt!?

– Nåja, æggene, haha, ja – og så må vi fejre det, når vi kommer hjem, ler lufthavnschefen.

Jeg håber, I kommer fint igennem det. Du lyder ikke så bekymret?

– Nejnej. Det er da meget sjovt at prøve at være herude. Og vi føler os på ingen måde usikre.

Tilbage er kun at ønske familien god vind, så at sige …

Hamstrer vin og æg

På Facebook har Christina Dideriksen blandt andet skrevet følgende opdatering:

Den største storm i 50 år og så på min fødselsdag. Det kan kun varsle gode tider.

Koh Tao lukker i morgen og der kommer ikke flere forsyninger i flere dage … vi er gået i højeste beredskab og vi har også hamstret rigeligt af vin og æg – så den kan bare komme.