Oprydning dagen derpå: Sandvigs sauna skal forstærkes

Onsdagens kraftige nordenvind og forhøjede vandstand satte spor langs Bornholms kyster.

Vejrforholdene var hårde ved den nordlige del af øen, hvor flere både- og badebroer blev revet løs, ligesom den nye sauna i Sandvig fik slået vinduerne i stykker af bølgerne. Gitte Holsberg fra Foreningen Sandvig forsikrer, at den meget benyttede sauna, der blev indviet 2. december og dermed kun holdt en måned, vil blive genetableret i en forstærket version.

– Det er bare så ærgerligt. Saunaen har været det helt store trækplaster i hele december, siger Gitte Holsberg.

Da vandstanden var højest onsdag ved middagstid, stod det ifølge DMI’s målinger 111 centimeter over normalniveauet i Rønne, og i Nørrekås Lystbådehavn efterlod vandet en masse affald og plantemøg fra Østersøen.

Mikroplast og havmøg
Dagen derpå havde tre miljøpedeller travlt med at fylde den ene affaldssæk efter den anden med skrald, der var endt i havnebassinet eller oppe på kajen.

– Vi har været her i to timer og har fyldt 10-15 sække. Jeg har sjældent set det i dette omfang som i dag, fortalte Mike Christensen, faglig koordinator hos Miljøpedellerne, da Bornholms Tidende kiggede forbi Nørrekås Lystbådehavn sidst på formiddagen.

Den ene af hans to makkere måtte flere gange lægge sig på maven og møve sig ud over kajen for at bugsere genstridige genstande op på land. Op kom eksempelvis en stor plastikdunk og en træpalle overdækket med en blanding af organisk havaffald samt små plastikstykker. Mellem det visne halm og tang lå en H&M-mærkat fra et par badebukser og en gul tube med russisk etiket.

– Her i tuben har der været olie. Sådan nogle ting, der er smidt ud fra skibene, finder vi meget af, lød det fra Mike Christensen.

Han og strandrengøringsholdet arbejdede onsdag på Nordbornholm og kunne følge kulingens rusken og rasen på nærmeste hold.

– Da vi kørte forbi Tejn ved halv 10-tiden, var det slemt. Og i Hammer Havn så vi, hvordan bådebroen var revet i stykker og flød rundt i havnen, og de fire-fem både gyngede rundt, fortæller Mike Christensen.

20-årshændelse
Der var ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) tale om en såkaldt 20-årshændelse på Bornholm onsdag i både Tejn og Rønne, som er de to havne, hvor DMI registrerer vandstanden. I Tejn toppede vandstanden klokken 10.10 med 113 centimeter over normalniveauet, og først efter klokken 14 faldt vandstanden til under én meter over normalen.

Havnefoged Aron Kjøller-Hansen, der har ansvaret for Nørrekås Lystbådehavn og Hasle Havn, oplyser, at den forhøjede vandstand ikke skabte større problemer ud over at resultere i en oprydningsopgave. Havnefogeden giver i øvrigt ikke meget for betegnelsen 20-årshændelse, der synes lidt udvandet med tanke på de mange stormflodshændelser de senere år.

– For to år siden havde vi en 100-årshændelse, så det griner jeg lidt af. Jeg tror ikke, der går 20 år, før vi skal snakke sammen om forhøjet vandstand igen, siger Aron Kjøller-Hansen.

Boliger og både slap dog overordnet set fra blæsevejret uden skader. Hverken Boskov Skadeservice eller skadeservicevirksomheden SSG kunne rapportere om skader på Bornholm som følge af vandstandsstigningen.

Saunaen i Sandvig efter stormfloden 2. januar.