Whisky på vej i brænderiet: Der går tre år – og måske mere

Martin Kofoed fra Østersøens Brænderi i Rønne har fin succes med sine gin, og han har fået gode tilbagemeldinger på sin akvavit, så nu har han rettet blikket mod horisonten, hvor han ser en whisky.

Af samme grund har brænderiet lejet sig ind i Torvehal Bornholm for at få plads til det nye projekt. At lave whisky er nemlig ikke helt lige til. Heller ikke selv om man har høstet erfaringer med andre slags spiritus.

– Whisky kan umiddelbart synes billig at lave. Det er jo bare at destillere en øl, men den skal lagre i mindst tre år i sherryfade til 2.000-3.000 kroner for et 30-50 liters fad. Det er rigtig, rigtig mange penge, man skal afskrive på få flasker, siger han.

– Det er måske 60 flasker, man skal afskrive 3.000 kroner på, så det er et dyrt produkt alene på fadene, og så det at man skal køre på kredit i tre år, siger Martin Kofoed om whiskyen, som Østersøen Brænderi laver i samarbejde med det lokale bryggeri Small Batch Brewery.

Tidligst efter tre år på fad er whiskyen klar til at blive sendt på gaden, men der kan også sagtens gå længere tid. Whisky er nemlig en lunefuld spiritustype, og den kommer ikke på gaden, hvis kvaliteten ikke er til det, understreger Martin Kofoed.

– Hvis vi finder ud af efter tre år, at det ikke går, og at den bliver nødt til at ligge i længere tid, så er vi nødt til det, siger han.