Spændende malerier dukkede op, da Bruun Rasmussen var på Bornholm: Nu er de solgt til overpris

To interessante malerier, der tidligere har hængt på Abildgård i Sandkås, og som er malet af eftertragtede kunstnere fra den navnkundige Cobra-bevægelse, var i denne måned til salg hos auktionshuset Bruun Rasmussen i København.

Malerierne dukkede op, da Bruun Rasmussen sidste år holdt et vurderingsarrangement på Bornholm, og den 4. december var det altså tid til, at de skulle under hammeren under auktionshusets internationale auktion.

Den tyske adelsherre, kunstsamler og mæcen Herbert von Garvens, der inden 2. verdenskrig var flygtet til Bornholm på grund af nazistyret i Tyskland, var i Sandkås i besiddelse af en stor samling kunst af internationalt anerkendte kunstnere.

Blandt disse var et værk af hollænderen Eugène Brands, som nu har skiftet hænder. Hos Bruun Rasmussen var billedet, som er malet i 1950 og måler 60 gange 80 centimeter, vurderet til forholdsvis beskedne 20.000 kroner, men køberne var villige til at byde det noget højere op.

Først ved 47.000 kroner stoppede buddene, og oven i den pris skal lægges 30 procent købersalær.

Columbiansk tæppe

Også et værk af hollandske Anton Rooskens – ligeledes kendt som Cobra-kunstner- var under hammeren. Billedet er malet i 1948 og bærer titlen “Inspiration over et columbiansk tæppe”.

Den titel stammer i øvrigt fra et katalog, som blev udfærdiget i forbindelse med Herbert von Garvens’ dødsboauktion i 1955, oplyser Bruun Rasmussen.

Værket måler 116 gange 65 centimeter, og Bruun Rasmussen mente, at det skulle koste mellem 100.000 og 125.000 kroner, men også her var der flere interesserede til at presse prisen op.

150.000 kroner plus salær måtte den nye ejer derfor betale for at få billedet med hjem.

Billedet over artiklen er Eugène Brands’ billede, mens Anton Rooskens’ maleri er gengivet herunder.