Højsæson for tandpine: Sådan får du hjælp i julen

December måned er ifølge tandlægerne højsæson for tandpine og tandskader, men de fleste tandlæger holder fri i julen, der endda i år falder således, at der er minimalt med arbejdsdage i mellemjulen.

Den gode julestemning kan hurtigt blive spoleret, hvis man knækker en tand på flæskesværen, men selvom tandlægen er lukket, er der hjælp at hente hos tandlægevagten.

Det oplyser Tandlægeforeningen i en pressemeddelelse.

– Det er typisk knækkede tænder, betændelse i en tandnerve eller problemer med en rodbehandling, der får danskerne til at kontakte tandlægevagten i dagene omkring jul og nytår, oplyser Tandlægeforeningen i pressemeddelelsen.

Bestil tid ved tandlægevagten

Tandlægevagtordningerne er forskellige fra region til region.

På Bornholm holder tandlægevagten kun åbent efter forudgående telefonisk aftale. Behandlingen foregår på vagthavendes klinik.

Tidsbestilling skal ske på telefon 21 17 41 47 på lørdag, søndage og helligdage mellem klokken 10.00 og 11.00.

– Husk dit gule sundhedskort, vær opmærksom på at du typisk skal betale kontant eller med dankort, og at priserne er højere end ved en normal tid hos tandlægen. Der kan være lang ventetid, hvis der er mange, der henvender sig, men tandlægerne vil gøre, hvad de kan for at hjælpe dig så hurtigt som muligt, oplyser Tandlægeforeningen.

Hvis man er ude for større akutte tandskader som eksempelvis efter et cykelstyrt, skal man i stedet have fat i tandskadevagten ved at ringe 1813.

Brug din sunde fornuft

Tandlægeforeningen har desuden et par gode råd til, hvordan man passer på sine tænder i juleferien:

“Vær forsigtig, når du bider og tygger i noget hårdt som flæskesvær og nødder, så du undgår tyggeskader. Brug din sunde fornuft og forsøg for eksempel ikke at åbne juleøl med tænderne.

Mange af os spiser lidt flere søde sager i december måned, og vær opmærksom på, at de sukkerholdige ting, du spiser mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne (caries). Især hvis det klistrer fast til tænderne, for eksempel tørret frugt, karameller og bolsjer. Husk derfor – ikke mindst i juletiden – at børste tænderne med fluorholdig tandpasta to gange om dagen i to minutter hver gang.”